Del pacte del Balç al pacte de la Seu. El tercer acord de govern entre Esquerra i Junts per Manresa no s'ha signat al carrer del Balç, quan els convergents eren la primera força, sinó que amb Esquerra al capdavant per l'estret marge de 10 vots ha canviat d'escenari i s'ha rubricat al parc de la Seu.

L'acord estableix que el cap de la llista guanyadora, Marc Aloy, serà primer tinent d'alcalde i regidor de Presidència durant l'any que Valentí Junyent serà alcalde. Com a màxim el 20 de juny hi haurà un ple de traspàs en el què Aloy assumirà l'alcaldia durant 3 anys i Junyent serà primer tinent d'alcalde. En aquest cas l'acord no marca que serà regidor de Presidència i deixa la porta oberta a l'atribució d'alguna responsabilitat amb la què l'alcalde sortint se senti còmode.

El pacte de la Seu no detalla l'atribució de regidories i Aloy i Junyent no han aclarit si els setze regidors tindran cartera o no. L'acord sí estableix que l'arquitectura del cartipàs i la representació a òrgans, consells i consorcis serà decidida de mutu acord.

Dissabte, el conjunt de càrrecs electes votaran a Valentí Junyent com alcalde de Manresa. Tal i com marca la llei serà alcalde qui obtingui més suports entre els 25 regidors i no caldrà arribar al segon estadi que nomena directament batlle al cap de la llista més votada que, en aquest cas hauria estat Aloy però liderant un govern en minoria.

Descartada aquesta opció la negociació ha cristal·litzat en un acord que atorga l'alcaldia a Junyent durant 1 any i a Aloy els altres tres.

El text de l'acord afirma que "els resultats de les eleccions municipals del 26 de maig de 2019 han refermat el lideratge a la ciutat de les dues formacions polítiques que han governat en coalició des de febrer de 2016. Els 9.119 vots aconseguits per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i els 9.109 vots de Junts per Manresa (JxM), 18.228 en total, representen més del 56% del suport dels manresans, i els 16 regidors i regidores aconseguits entre totes dues formacions suposen el 64% dels 25 que formen la corporació municipal. Tot plegat constitueix un aval més que notable a la feina feta en el mandat anterior".

L'acord afirma que si s'ha decidit subscriure aquest pacte de govern per al mandat 2019-2023 és "amb la finalitat de donar a la ciutat un govern estable i efectiu, que treballi en favor dels manresans i les manresanes, que sigui capaç de culminar els projectes compartits des del govern de la ciutat, d’afrontar nous reptes i de tirar endavant les propostes programàtiques amb què les dues forces polítiques es presentaven a les eleccions".

Les línies bàsiques de l’acord, que ERC i JxManresa considera que dona un nou impuls al que ja van signar per al període 2016-2019, se centren en la necessitat de seguir fent realitat projectes, programes, actuacions i iniciatives que "permetin potenciar Manresa com una ciutat verda i sostenible, dinàmica, acollidora, cívica i propera, i com una capital compromesa amb les llibertats, la justícia social i el futur del nou país".

Propostes programàtiques

Les dues forces polítiques signants d’aquest acord aposten per articular l’acció política del nou govern de la ciutat a partir de l’experiència acumulada en el govern de coalició de l’anterior mandat i sobre la base de l’entesa i l’elevat nivell de coincidència en les propostes programàtiques que van plantejar en les últimes eleccions municipals.

El nou acord s’articula al voltant de CINC EIXOS d’actuació que guiaran l’acció de govern en els propers quatre anys, que contenen les prioritats que tots dos grups es plantegen portar a terme en cadascun d’aquests àmbits, amb la finalitat de tenir una ciutat cada dia més justa, més solidària, més equitativa, més dinàmica i més atractiva.

Totes aquestes prioritats i compromisos quedaran recollits en un pla de govern per al període 2019-2023, que s’elaborarà de manera participativa amb la ciutadania. Sempre amb la prioritat de treballar en favor de les persones de la nostra ciutat, d’escoltar les seves inquietuds, d’atendre les seves necessitats, amb la clara voluntat de potenciar la seva participació activa en els processos de presa de decisions, per tal que tots plegats, govern i ciutadania, treballem conjuntament per fer avançar la ciutat.

1. MANRESA, CIUTAT VERDA I SOSTENIBLE

  • Desenvolupar un Pla de mobilitat integral i amb caràcter supramunicipal, que prioritzi el transport públic, l’espai per als vianants i els modes de transport sostenibles enfront al vehicle privat i que tingui en compte també els nous vehicles de mobilitat personal. El nou Pla haurà de reformular el paper que han de jugar les carreteres de Vic i de Cardona.
  • Construir aparcaments dissuasius a la ciutat i preparar el pla d’actuació per a la municipalització de la zona blava el 2023.
  • Obrir la ciutat al riu i millorar els parcs perquè siguin diversos, atractius i innovadors, posant un èmfasi especial en el parc del Cardener i el parc de Puigterrà.
  • Vetllar pel manteniment i la millora de l’entorn natural, representat per l’Anella Verda.
  • Posar en marxa accions que contribueixin a mitigar els efectes del canvi climàtic; impulsar un pacte pel canvi de model energètic i configurar un servei per promoure la instal·lació de sistemes d’autogeneració d’energia a la ciutat, començant pels equipaments municipals.
  • Establir un nou model de recollida de residus per assolir un mínim del 60% de recollida selectiva.

2. MANRESA, CIUTAT DINÀMICA I D’OPORTUNITATS

  • Centralitzar els serveis de promoció econòmica de l’Ajuntament (indústria, comerç, economia social, empresa, ocupació, etc.) i promoure una agència comarcal de desenvolupament econòmic.
  • Desenvolupar el polígon industrial del Pont Nou i el Parc Tecnològic amb l’objectiu de captar empreses que generin llocs de treball de qualitat.
  • Potenciar el paper de Manresa com a ciutat universitària i impulsar la recerca i la innovació per donar resposta a les necessitats de la indústria del territori. Posicionar la ciutat per afrontar en bones condicions els reptes que suposa la Indústria 4.0.
  • Promoure actuacions que millorin el comerç i transformar el carrer Guimerà per oferir un millor espai públic per als vianants en l’eix comercial més emblemàtic de la ciutat.
  • Potenciar l’Oficina Municipal d’Activitat Econòmica per agilitzar l’obertura de noves activitats.
  • Elaborar una estratègia d’intervenció en grans equipaments, com el Centre d’Arts Escèniques al Teatre Conservatori, la fàbrica de l’Anònima i l’Auditori Sant Francesc, mitjançant processos participatius, per estudiar la seva viabilitat.
  • Fomentar l’activitat turística i la projecció de la ciutat i aprofitar l’oportunitat que ofereix Manresa 2022 per promoure l’atracció de persones i empreses.

3. MANRESA, CIUTAT DE TROBADA I ACOLLIDORA

  • Implantar i desenvolupar el pacte contra la segregació escolar a Manresa.
  • Implementar un pla de xoc per millorar els edificis de les escoles públiques. Així mateix, completar les accions necessàries per aconseguir una ubicació definitiva per a l’escola Valldaura.
  • Aplicar progressivament la tarifació social, amb barems diferenciats en funció de la renda i membres de la família, per a tots els serveis públics, taxes, etc.
  • Actuar de manera prioritària i dotar de les eines i recursos necessaris la regidoria d’Acció Social per millorar l’atenció que reben les persones usuàries.
  • Atendre la demanda de places de residència públiques per a gent gran i garantir l’assistència domiciliària a persones dependents d’edat avançada.
  • Augmentar els recursos per ampliar les polítiques d’igualtat i seguir treballant per incorporar la perspectiva de gènere i LGTBI en totes les polítiques municipals. Desenvolupar els plans sectorials que afavoreixen la igualtat i la cohesió social.
  • Desenvolupar el Pla Local d’Habitatge, per fer front de manera prioritària a la necessitat d’habitatge assequible i a la situació d’emergència habitacional que pateix la ciutat.
  • Potenciar l’esport com a eina de cohesió i inclusió social i fomentar els hàbits saludables, amb un èmfasi especial en el foment de l’esport femení.
  • Elaborar un pla d’intervenció en equipaments esportius; programar la instal·lació, de manera progressiva, de gespa artificial als camps de futbol dels barris de la ciutat; executar el projecte de millora de l’estadi d’atletisme del Congost; i estudiar l’ampliació del pavelló del Nou Congost.

4. MANRESA, CIUTAT CÍVICA I PROPERA

  • Garantir una inversió d’un milió d’euros anuals per millorar la qualitat de l’espai urbà, reforçar la neteja viària per assegurar una bona imatge de la ciutat, i atendre les necessitats dels barris i de la ciutat amb criteris de proximitat, de gènere i inclusius.
  • Desplegar el pla de civisme per fomentar la convivència ciutadana i una millor qualitat de vida.
  • Mantenir l’aposta per revitalitzar el Centre Històric des del punt de vista social, econòmic i urbanístic.
  • Descentralitzar actes i activitats per afavorir la dinamització dels 22 barris de la ciutat.
  • Reformular els consells territorials i sectorials perquè esdevinguin espais de participació i debat més efectius.
  • Trobar fórmules per elaborar un pressupost municipal més participatiu.

5. MANRESA, CAPITAL COMPROMESA AMB LA REPÚBLICA

  • Exercir la capitalitat de la Catalunya central des de la complicitat i la cooperació amb els municipis del Bages i de la resta de les comarques que en formen part.
  • Liderar de manera decidida la reivindicació per unes infraestructures dignes, en estreta col·laboració amb la resta d’agents implicats del territori, per aconseguir que es duguin a terme les inversions necessàries per millorar les connexions amb Barcelona per tren i carretera.
  • Expressar el compromís inequívoc amb els drets civils i polítics, les llibertats nacionals, la lluita contra la repressió de l’Estat espanyol, la llibertat de les preses i presos polítics i el retorn de les persones exiliades, i la República Catalana.