Una cita de Henry Ford, fundador de la companyia automobilística, «qualsevol persona que deixa d'aprendre és vella, ja sigui als 20 o als 80 anys. Qualsevol que continua aprenent es manté jove», resumeix l'esperit de les 104 persones més grans de 55 anys que han participat el curs acadèmic 2018-2019 en la setena edició del programa FUB+Gran, una iniciativa per fomentar l'aprenentatge al llarg de tota la vida.

La cita la va pronunciar la directora del Centre Internacional de Formació Contínua del Campus UManresa, Concepció Vilaseca, en la cloenda del programa, amb el lliurament de diplomes a tots els participants.

Dels 104 participants del programa, 24 s'hi han incorporat per primera vegada durant aquest curs i la resta són persones que han decidit continuar apostant per l'aprenentatge seguint diferents itineraris formatius, en funció dels seus interessos.

Cultura japonesa i l'1-O

Com a novetat, aquest curs s'han ofert itineraris sobre economia circular, dones filòsofes i científiques i la cultura japonesa. Dels nous itineraris, precisament el de cultura japonesa és el que ha generat més interès, amb una trentena de participants.

Dels itineraris que es repetien d'altres edicions, el que ha aglutinat més estudiants ha estat el d'història de Catalunya dedicat al període que va del 20-N a l'1-O. També s'han ofert itineraris de psicologia i neurociència aplicada, d'història de l'art des del barroc fins a les avantguardes, de poder i ètica als mitjans de comunicació, d'immersió al cinema, d'història de la ciència a través dels seus objectes i d'astronomia.

A banda dels itineraris, els estudiants del programa participen en tot un seguit d'activitats paral·leles, com la coral, amb una quarantena de cantaires, o un cinefòrum, que ha aplegat 35 persones. Pel que fa a sortides de grup, se n'han fet al campament republicà de la Guerra Civil de Pujalt, a Canet de Mar i a la Jornada interuniversitària Sènior a Vic que es va dedicar a la bioètica.

La lliçó de comiat va anar a càrrec del divulgador científic Marc Boada, que ha estat professor d'un dels blocs del programa. Boada va afirmar que aquests alumnes són «els millors que es poden tenir» i els va esperonar a no perdre la curiositat.

Fa set anys, coincidint amb la commemoració de l'Any Europeu de l'Envelliment Actiu, la Fundació Universitària del Bages va posar en marxa aquesta tipologia d'oferta formativa amb moltes expectatives i il·lusió per treballar en un projecte diferent i amb un col·lectiu de persones poc habitual a l'entorn universitari.