Vida comunitària en habitatges ni de lloguer ni de compra, sinó de tots perquè que es consideren un bé d'ús. Amb espais comuns com la cuina, el menjador i la bugaderia, i pisos o unitats de convivència on es respecti la privacitat de cadascú. Aquest és el projecte que la cooperativa La Raval impulsa a Manresa, una iniciativa pionera a la ciutat i amb pocs casos més a Catalunya.

A final d'any començaran les obres de l'edifici de 16 habitatges a la plaça de l'Hospital, en un solar municipal cedit per l'Ajuntament de Manresa a través d'un concurs públic. El projecte suposarà una inversió de 2 milions d'euros. És previst que s'enllesteixi en dos anys i se sumarà a la transformació de tot l'entorn de l'Anònima, ja que un passatge unirà la plaça amb l'antiga fàbrica.

Projecte social transformador

El projecte cooperatiu és un nou model d'accés a l'habitatge en el qual conflueixen diversos objectius com «recuperar la vida comunitària intergeneracional que s'està perdent a la ciutat, on la gent es tanca als seus pisos», explica Raquel Fernández, de La Raval. En la iniciativa hi ha famílies amb nens petits, el més menut té 2 anys, i gent adulta jubilada de 72 anys. «Creiem que aquesta diferència generarà relacions i ens podrem ajudar a compartir aquestes fases de la vida». També es proposen establir relacions amb el barri, promoure una arquitectura sostenible i respectuosa amb el medi ambient, i en l'àmbit econòmic fomentar un finançament alternatiu i ètic.

Segons Conxita Olivé, «el projecte, més enllà de fer un edifici amb 16 unitats de convivència, és un projecte de vida per centrar-nos molt en la cura de les persones que hi viuen, tot respectant els espais de privacitat de cada unitat. Valorem tenir més espais comuns per relacionar-nos sense claudicar en el tema de la privacitat, que considerem molt important». Per als membres de La Raval, més que una iniciativa urbanística, és un projecte social i transformador. «És una història que, si la fem bé, crearem precedent. Estem parlant de compartir vivències, economia, espai públic i de comprometre'ns amb el barri», assegura Rosa Escalé.

Espais modulars

El projecte arquitectònic, que s'ha d'acabar d'afinar, preveu que els principals espais comunitaris siguin a les plantes inferiors. Hi haurà tres models de pisos. Els petits, entre 45 i 50 metres quadrats; els mitjans, entre 60 i 65; i els grans, entre 78 i 80. La construcció serà modular. Això vol dir que la mida dels pisos podrà canviar en funció de les necessitats de les famílies o les persones que hi visquin, que poden canviar al llarg del temps. Un pati central vertebrarà l'edifici. L'accés als habitatges i als espais en comú es farà a través d'aquest pati, que també s'ha concebut com una eina per estalviar energia. Funcionarà com un hivernacle a l'hivern i per generar moviment d'aire fresc a l'estiu. El sostre de l'edifici estarà enjardinat.

El cost del projecte s'està acabant d'ajustar amb un pla de viabilitat, però es calcula que pujarà a dos milions. El 20 % sortirà d'una aportació de capital que fa cada família o unitat de convivència. La resta l'aportarà una entitat financera ètica i es retornarà com si fos un lloguer.

Dos pisos disponibles

Actualment els membres de la cooperativa són 22 adults i 8 nens que formen 14 unitats familiars. Hi ha, doncs, dos habitatges disponibles. El projecte opta a un dels premis Germinador Social 2019 d'innovació social per a la transició energètica que impulsen Som Energia i Coop57.

L'edifici s'alçarà en tres finques municipals de l'Ajuntament al número 10 de la plaça de l'Hospital i els números 1 i 3 del carrer de l'Hospital. S'han adjudicat per concurs públic. Se cedeixen per 75 anys amb possibilitat d'allargar-ho 15 més. La cooperativa ja disposa del dret de superfície.