La coalició de govern d'Esquerra i Junts per Manresa va aprovar ahir en ple extraordinari els sous dels càrrecs electes en aquest mandat amb el vot en contra de PSC i Fem Manresa i l'abstenció de Ciutadans.

Relacionades

El govern de 16 membres, 8 de cada, tindrà una despesa de 683.000 euros bruts a l'any, 61.000 euros més que el mandat passat, però com que les funcions del Comissionat del Centre Històric seran assumides per la nova regidora del mateix àmbit els números del govern són d'un increment de 25.000 euros. El ple d'ahir va suposar l'estrena de Marc Aloy (ERC) com a portaveu del govern i regidor de Presidència. Aloy va qualificar les remuneracions d'«austeres i meditades».

L'oposició tampoc va votar a favor dels càrrecs de confiança: un cap de gabinet d'alcaldia i comunicació, que cobrarà 58.000 euros bruts anuals, que assumirà Joan Piqué, que fins ara en cobrava 47.122 com a responsable de comunicació, i un cap de programes i projectes estratègics, amb un sou de 62.500 euros bruts anuals, que suposarà la continuïtat de Joan Francesc Domene, que fins ara cobrava 62.405 euros com a cap de gabinet d'alcaldia.

Pel que fa a l'oposició, es manté una remuneració que pot ser com a màxim de 16.812 euros bruts a l'any.

Tres curiositats

Durant el ple, l'alcalde Valentí Junyent (JxManresa) va voler fer notar que, mentre es posa sovint en qüestió la voluntat sincera de servei públic de les persones que es dediquen a la política, hi havia membres del govern que passarien a perdre més de 200 euros mensuals en relació amb l'activitat que desenvolupaven fins ara.

El cap de l'oposició, el socialista Felip González, va mostrar el seu desacord amb el fet que un dels dos càrrecs de confiança tingués un sou atribuït superior al de l'alcalde.

La tercera curiositat va ser l'existència de règims de dedicació exclusiva però amb un percentatge de retribució del 70%, el 85% o el 90%.

L'alcalde va explicar que aquesta situació es produïa perquè hi havia persones dedicades professionalment a la funció pública que la deixaven en suspens per assumir un càrrec polític, però això no tenia res a veure amb el percentatge de retribució que s'havia acordat que els corresponia per fer quadrar tant el cost total com les dedicacions del govern.

16 regidors amb cartera

El portaveu del govern va explicar que l'arquitectura del govern té per objecte que tots els 16 càrrecs electes puguin tenir cartera. Per això s'ha passat d'unes dedicacions que en el mandat passat equivalien a 10,59 -com a suma de totals i parcials- a 12,5. O sigui, 1,9 dedicacions més.

Aloy va explicar que mentre el cost de l'anterior govern era de 622.000 euros l'actual serà 683.000 euros. Tenint en compte que el nou govern assumeix mitjançant la regidoria de Centre Històric la tasca del fins ara comissionat «el cost és de 25.000 euros més» amb prop de dues dedicacions més.

«No hi ha increment de sou»

Un aspecte destacat, segons Aloy, va ser que el sou base de l'alcalde, els tinents d'alcalde i els regidors «ha quedat igual. No hi ha un increment dels sous respecte el mandat anterior».

Tampoc es varien els imports que perceben els regidors de l'oposició. Aloy va recordar la intervenció que va fer l'exregidor convergent Toni Llobet fa 4 anys en què va posar sobre la taula el fet que hi hagués regidors de l'oposició que podien cobrar 1.400 euros al mes per assistir a un ple i a una comissió.

Aloy va argumentar, també, que altres ajuntaments tenien molts més càrrecs de confiança que el de Manresa i va deixar per a més endavant la possibilitat que es contractés un càrrec tècnic per fer de gerent de l'Ajuntament i, també, un reforç per al departament de comunicació.