La Universitat Catalana d'Estiu (UCE) es va posar aquest dilluns en marxa a Manresa posant deures als assistents: generar eines per contrarestar la incertesa i la individualització «que ens tenalla». És el missatge que va donar el president de l'UCE, Jordi Casassas, a la inauguració oficial de la segona edició de la Universitat Catalana d'Estiu que se celebra a la capital del Bages. I també com va dir ell mateix durant l'acte, «quan una cosa es fa dues vegades cal començar a prendre-se-la seriosament». La inauguració es va fer la sala d'actes de l'institut Lluís de Peguera, on hi ha l'activitat acadèmica de l'UCE.

Del 16 al 24 d'agost l'UCE se celebrarà a Prada de Conflent. Oficialment serà la 50a edició -la primera, la del 1968, es compta com a any zero. Com l'any passat, es descentralitza al territori durant la primera setmana de juliol. A Manresa, que d'aquesta manera afegeix la universitat d'estiu a l'oferta d'estudis superiors que ja ofereix la ciutat amb la Politècnica, la Universitat de Vic-Universitat Central i la UOC.

A la inauguració Casassas va ser rotund. Va afirmar que vivim una època d'incerteses i d'inquietants banalitzacions que posen en perill la democràcia i fan retrocedir llibertats que fins ara semblaven consolidades. Davant aquesta situació «hem de construir optimisme en una actitud revolucionària. Per això la Universitat d'Estiu té més sentit que mai» amb la missió de «fornir eines» que evitin que els mals auguris es facin realitat.

El president de la Fundació UCE i de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, va entomar el repte de Casassas. Va dir que la Universitat Catalana d'Estiu «és el braç armat de la divulgació científica i humanística», i va destacar que les èpoques de crisi, «i la de Catalunya és molt dura», són les més adequades per trobar solucions i noves maneres de fer. «I Manresa hi ajudarà». Per això va esperonar els alumnes de l'UCE a «estar disposats a aprendre però també a debatre. Les lliçons magistrals han passat a la història. Ara hi ha d'haver diàleg constant».

A la inauguració també hi va intervenir el president de Gest, Josep Sinca, entitat que ha impulsat la celebració de l'UCE a Manresa. Va afirmar que la Universitat Catalana d'Estiu «és un instrument de cultura que permet que Manresa mantingui el seu alt nivell universitari».

D'universitats i la necessitat que s'adapti als nous temps en va parlar el rector de la Universitat de Vic-Universitat Central, Josep-Eladi Baños, per a qui el coneixement és la principal i més valuosa matèria primera. De l'UCE va opinar que «és un servei imprescindible per a un públic divers i per a la societat catalana. És un servei al país».

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va ser l'encarregat de cloure la inauguració oficial. «Manresa vol ser capital d'idees, coneixement, ciència, cultura, economia i política», va dir.

La lliçó inaugural de la Universitat d'Estiu la va donar el recentment escollit president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell. Va parlar «D'empresa i país», i va animar els empresaris a ajudar a crear un nou país. El va presentar la presidenta de la Cambra de Manresa, Sílvia Gratacós.

Fins divendres hi haurà sessions acadèmiques cada matí a l'institut Lluís de Peguera sobre economia, dret, pensament, filosofia, història i ciències de la salut. Es complementen amb conferències com la que pronunciarà dijous al migdia el president Artur Mas i que s'ha titulat «Camins de futur», i taules rodones a les tardes a l'espai Plana de l'Om. També s'ha programat activitats lúdiques, culturals i musicals.