La Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa (UPC-EPSEM) ha posat el seu grup de recerca a disposició de les empreses que vulguin desenvolupar projectes d'innovació en els seus processos productius. La Politècnica va fer ahir una presentació pública del grup d'investigació anomenat Smart Sustainable Resources, un cop va aconseguir, al principi d'any, el certificat Tecnio que atorga Acció, l'Agència de Competitivitat de l'Empresa del Govern català (vegeu Regió7 del 13 d'abril). El segell l'avala com a agent per desenvolupar tecnologia i també facilita els contactes entre empreses i universitat.

A l'acte, que es va fer a la sala de juntes, hi van assistir una trentena de persones. Segons va explicar la directora de la UPC a Manresa, Rosa Argelaguet, el grup de recerca i la certificació Tecnio ha estat possible gràcies a l'esforç «de la casa, que fa recerca i també docència. Una universitat que no fa recerca no és una universitat. És una escola. I aquí complim els dos objectius. Fem docència i recerca».

El sotsdirector de Recerca i Innovació, Xavier Gamisans, va ser l'encarregat de fer la presentació del grup. És un dels seus responsables juntament amb Pere Palà i David Parcerisa. Va explicar que hi conflueixen tres àrees d'investigació: Mines i Recursos Naturals, Química, i Sistemes TIC, tres àmbits que no només es complementen, sinó que donen un tret diferencial al centre de recerca, que està especialitzat en l'aprofitament dels recursos naturals, residus urbans, industrials i miners. «Són tres grans àrees que interaccionen» i que poden oferir «projectes a comanda», sobretot a petites i mitjanes empreses que, a diferència de les grans corporacions, no disposen de centres propis d'investigació i desenvolupament.

Gamisans va comentar exemples de col·laboració de la universitat manresana amb empreses com Sofimel o bé la minera ICL. També iniciatives pròpies que té en marxa com el d'extreure metalls d'aparells informàtics a través de microorganismes.

Al mateix acte un representant de l'empresa de tractament de gasos i aigües Ecotec, que treballa amb la UPC de Manresa, va comentar que gràcies a aquesta col·laboració han pogut treure al mercat nous productes i obtenir avantatges competitius. Un dels projectes en els quals van col·laborar va ser en l'eliminació de les males olors de la depuradora de Cubelles.

Un dels objectius del grup Smart Sustainable Resources aquest 2019 és donar-se a conèixer i també compartir projectes d'investigació amb altres centres de recerca com l'Eurecat, l'antic Centre Tecnològic, amb qui ja han començat a treballar.

A l'acte també hi va participar la delegada d'Acció a la Catalunya Central, Laura Sobrevias.