A banda del carrer d'Oleguer Miró, el barri de la Balconada té un alte focus on es desenvolupa bona part de l'activitat comercial: les galeries, que estan situades al costat de la plaça de les Quatre Barres.

A les galeries hi ha el local per a gent gran, la biblioteca, el magatzem i el centre obert La Xalesta -un centre d'integració dels infants en risc-, que són serveis de l'Ajuntament de Manresa. La resta de comerços de la galeria són locals de propietat privada, un supermercat, una farmàcia i bars.

Els membres de la junta veïnal diuen que mai no es posaran en contra dels comerciants que volen obrir un nou negoci al barri. No obstant això, lamenten que, per culpa dels elevats preus dels lloguers, serveis com la fruiteria no puguin permetre's obrir el negoci a les galeries i, en canvi, cada cop hi hagi més bars amb terrasses.

El president de l'associació de veïns, Juan Carlos Colchero, explica que «recentment s'ha hagut de tancar la perruqueria que hi havia a la galeria perquè no va poder afrontar la pujada del lloguer». A més, va tancar l'única oficina bancària que hi havia al barri, que era a les galeries, de manera que els veïns acostumen a desplaçar-se fins al bari de la Font per fer transaccions.

Higiene millorable

La higiene i el manteniment de les galeries també suposa un problema. Lluís Roca, encarregat d'urbanisme i mobilitat del barri, expressa la necessitat de «fer un rentat de cara» a la zona comercial, ja que, segons diu, té evidents mancances higièniques.

«Els propietaris dels locals es cuiden del manteniment dels seus establiments, però tenen totalment descuidat el manteniment de l'espai comú entre els diversos locals que hi ha a la galeria», explica Roca. Fins i tot la propietària de la farmàcia admet haver de contractar serveis privats de neteja per treure la brutícia dels teulats del seu establiment.

«Ens trobem en un buit legal i no queda clar qui ho ha de fer, però mentrestant tenim la galeria plena de coloms i a vegades hi hem vist rates», explica Roca.

Tot i els problemes que hi ha a les galeries del barri, sempre tenen un flux de gent gràcies al supermercat, a la farmàcia i, també, als pares i mares que porten els fills a l'escola Serra i Hunter.

Colchero i la resta de membres de la junta creuen que cal fer més pinya per arribar a acord sobre temes com el de la neteja i per donar un nou impuls a aquest espai de locals comercials.