El departament d'Innovació i Recerca d'UManresa constata que l'impacte econòmic que va tenir l'activitat de la universitat durant el curs 2017-2018 va ser d'entre 16,7 i 17,3 milions d'euros. Això vol dir que per cada euro que la institució universitària va gastar o va invertir en el territori, en va recuperar entre 1,6 i 1,7.

Les dades sorgeixen de la suma de dos factors: l'impacte econòmic directe i l'indirecte. El primer ha estat de 10,9 milions, la majoria dels quals s'han invertit en despeses de personal i col·laboradors.

Per calcular l'impacte econòmic indirecte, és a dir, tota la despesa que fan els estudiants pel fet de venir a estudiar a UManresa, s'ha fet una enquesta entre 162 estudiants tant de grau com de cicles formatius i altres.

L'impacte indirecte de l'activitat està entre els 5,7 i els 6,4 milions d'euros, que repercuteixen en tota l'àrea d'influència de Manresa. Per estudis, la major part de l'impacte prové dels estudiants de grau.

Per recollir les dades de les enquestes s'ha tingut en compte les diferències sobre els estudis i els llocs de procedència i residència dels estudiants enquestats per poder saber quin impacte econòmic col·lateral originen.

Les dades constaten que els estudiants estrangers que provenen d'Europa, generalment de França, són els que generen més impacte, amb una xifra que supera els 2 milions d'euros, bastant per sobre del milió i mig que generen els catalans i els 0,7 milions dels estudiants de la resta d'Espanya.

L'anàlisi de les dades també permet radiografiar a què destinen més diners els estudiants segons el seu origen: els estudiants que són de la comarca del Bages i poden tornar cada dia a casa seva destinen la major part de les seves despeses al transport entre la universitat i el lloc de residència.

Els estudiants que viuen més lluny o que són de fora de Catalunya han de buscar un pis de lloguer o viure a la residència de la FUB. Aquests diuen gastar principalment en l'habitatge i en els serveis que se'n deriven (aigua, llum i gas).

Els estudiants de l'Estat també gasten principalment en habitatge i alimentació, però en el tercer lloc de la llista hi ha els restaurants i els hotels, pel fet que molts ho aprofiten per fer turisme.

Finalment, els estudiants que provenen d'un país fora d'Espa-nya també destinen la major part dels diners en habitatge, seguit de transport i aliments.