La resposta davant dels atacs contra la llibertat sexual ha evolucionat durant els últims anys. Aquesta és una de les reflexions de dos agents de la Comissaria de Mossos d'Esquadra de Manresa. El cap de Seguretat Ciutadana, Jaume Roca, i el cap d'investigació, Dani Martínez, asseguren que la forma de respondre a les violències sexuals en un context d'oci nocturn ha canviat, amb un treball més coordinat entre els ajuntaments, les entitats i els serveis d'emergència.

Davant els dos atacs a la llibertat sexual viscuts a Manresa

Jaume Roca (J. R.): En el context de festa major, habilitarem diversos dispositius i ens coordinarem amb la Policia Local. Vetllarem per la venda del consum d'alcohol a menors, els robatoris i posarem atenció a les agressions sexistes. El tipus de violències sexuals han evolucionat amb el temps i moltes d'elles estan relacionades amb la nova forma de comunicar-nos, les xarxes socials. En aquest sentit, ens hem d'adaptar com a cos.

De quina forma adequeu la forma de treballar?

Dani Martínez (D. M.): S'ha de tenir en compte que, en un context d'oci nocturn, sovint no s'arriba a produir una agressió greu constitutiva de delicte. Més aviat es produeixen conductes que poden ser infraccions administratives, com el seguiment obscè, la injúria sexual o la captura d'imatges de les parts íntimes de la persona. Aquestes conductes també són atacs contra la llibertat sexual, però és, durant els últims anys, que ens hem posat a treballar per detectar-les durant l'oci nocturn.

J.R.: Per aturar aquestes agressions s'ha de treballar d'una forma multidisciplinària. Un sol organisme no pot donar resposta a aquests atacs. Durant aquests últims anys, s'ha aconseguit la implicació de l'administració local, que s'encarrega d'aplicar mesures per prevenir situacions de risc. La il·luminació dels carrers i l'habilitació de punts liles són accions que ajuden a reduir el risc d'agressió i faciliten que la víctima se senti més acompanyada per denunciar.

S'està fent feina de prevenció però la denúncia de casos continua.

J.R.: Mentre es produeixin agressions sexistes vol dir que ens queda feina per fer. L'augment de la resposta policial no és l'única solució del problema. S'ha de resoldre des de l'educació també. De moment, gràcies a la sensibilització estan aflorant denúncies que fins ara restaven a l'ombra. Sovint moltes de les agressions es produeixen en un entorn que és proper a la víctima. Ens arriben casos d'agressions entre la parella o entre amics.