«Hem avançat en visibilitzar i identificar l'agressió, però encara falta un llarg camí per recórrer per arribar a una transformació real». La coordinadora tècnica de l'entitat de l'Anoia Dones amb Empenta, Margarida Fité, afirma que els ens locals estan reforçant les mesures per prevenir les agressions sexistes durant la nit, però «han de ser conscients que només el gest de situar un punt lila enmig de la festa no soluciona res, aquesta carpa ha d'estar lligada a una feina de prevenció més àmplia».

Apunta que al darrere del servei d'informació lila hi ha d'haver una persona formada per saber com atendre la víctima d'una agressió i «aquest detall no sempre es té en compte des dels consistoris». També destaca que una bona tasca de prevenció es tradueix en formacions en perspectiva de gènere a tots els actors implicats en la festa, «des dels serveis d'emergència fins als cambrers dels locals».

«Aquest any els ajuntaments s'estan posant les piles però molts dels protocols de prevenció que apliquen tot just acaben de començar», destaca. De fet, la primera vegada que l'entitat va organitzar un punt lila va ser enguany, per la Festa Major d'Òdena. Des d'aleshores, les educadores que estan al darrere d'aquest punt s'han desplaçat a diversos municipis de l'Anoia. «En el transcurs de la nit, escoltem molts casos de comportaments sexistes que sovint són provocats per un entorn proper a la persona agredida, com ara tocaments sexuals no desitjats, insults o burles sexistes».