El director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells, afirma en la memòria Fets i Dades del 2018 que el futur de l'atenció sanitària passa «sens dubte pel que anomenem hospitals líquids».

Jovells explica que «els centres ja no poden ser una estructura rígida, inamovible, sinó que amb l'ajuda de les noves tecnologies hem de crear espais modulars fàcilment adaptables i una assistència que vagi més enllà de les parets dels edificis sanitaris».

L'atenció al pacient crònic complex seria un exemple d'aquesta transformació i les seves necessitats «estan empenyent cap a aquest canvi de model basat en la innovació», assegura. I afegeix que «ens cal adaptar l'estructura assistencial perquè quan l'hospitalització convencional no sigui el recurs més idoni puguem derivar els usuaris al dispositiu més adequat de manera àgil».

En aquest sentit, la Unitat d'Atenció Intermèdia, la Unitat de Transició i els nous circuits entre l'hospital de dia, l'atenció primària i la Unitat d'Hospitalització a Domicili responen a aquest concepte.

Jovells enquadra en aquesta mateixa finalitat el nou Hospital de Dia d'Oncologia i Hematologia, ideat a partir d'aportacions de professionals i usuaris.

El pacient, al centre de tot

Una manera de fer que també s'ha aplicat a la nova Unitat d'Hospitalització de Salut Mental Infantojuvenil, que, juntament amb els recursos ja existents, ofereix continuïtat assistencial als menors d'edat.

Aquestes dependències, ubicades a l'Hospital Sant Joan de Déu, se sumen a les noves dels serveis d'Oftalmologia i Nefrologia i de la Unitat de Diàlisi, amb les quals es pot oferir un millor servei i unes millors condicions de treball.

Per a Jovells, «l'esforç compartit dona importants fruits i ens permet fer un balanç positiu que ens motiva a continuar millorant l'atenció a les persones, que és, en definitiva, la nostra raó de ser».