«Instem l'Ajuntament de Manresa perquè acceleri els tràmits amb la Generalitat de Catalunya -actualment en curs- per aconseguir la nova residència pública per a la ciutat al més ràpid possible. Inversió econòmica, però, sobretot, inversió social. D'arguments per evidenciar la necessitat i urgència d'una nova residència pública, en sobren. Que l'anunciada iniciativa privada (Metrovacesa- Sanitas) no serveixi ara d'excusa a l'administració per continuar ajornant la seva inversió».

La Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els drets de la Gent Gran a Manresa ha volgut fer aquestes demandes moguda per l'anunci de l'operació immobiliària entre la promotora Metrovacesa i l'empresa d'assegurances de salut Sanitas per crear 195 places de residència privada per a gent gran al carrer de la Concòrdia de Manresa, que és el que va paral·lel a les Bases de Manresa per darrera de la UPC.

Remarca que «el greu problema social de la manca de places per accedir a residències per a persones grans no es resol amb projectes de privatització com el que s'està gestant», entre altres raons, «perquè les places d'aquest projecte de característiques privades només estaran a l'abast de persones amb un alt poder adquisitiu». Apunta que, «actualment, a Manresa el preu mitjà per accedir a una plaça en una residència privada és de 2.000 euros mensuals en habitació compartida.

També posa en relleu que «a finals de l'any passat, hi havia 201 persones en llista d'espera per accedir a una plaça pública o concertada en una residència. La mitjana de temps d'espera per aconseguir una plaça pública és d'uns 2 anys». Esmenta, alhora, la precarietat de les pensions públiques i de l'actual Servei d'Assistència Domiciliària. «La mitjana d'hores dedicades a les persones que necessiten aquest servei és d'unes 15 mensuals, del tot insuficients».

Gairebé un 20 % de la població

A més, la plataforma recorda que, «segons dades d'Idescat, Manresa tenia l'any passat 76.250 habitants, dels quals 12.318 ciutadans tenien entre 65 i 84 anys, i 2.920 que sobrepassaven els 85. És a dir, gairebé el 20% de la població -concretament el 19,98%- tenia més de 65 anys. Manresa és una de les ciutats més sobreenvellides, tant de Catalunya com de l'Estat. La taxa d'envelliment és superior a la mitjana catalana».