Xavier Atcher és un fanàtic de la meteorologia que fa 11 anys va decidir comprar una estació meteorològica i col·locar-la a la teulada de casa seva, a la carretera de Vic, a prop del Pont de Ferro.

Com ell, segons diu, hi ha quatre usuaris més que tenen estacions pròpies a Manresa. Ara bé, el seu cas és particular, perquè la seva estació pertany a la xarxa d'estacions automàtiques no professionals de Meteoclimàtic i, a més, té un segell de qualitat destacada, que va aconseguir fa uns anys a través d'una auditoria a escala estatal. Vol dir que les dades que s'aconsegueixen de la seva estació tenen una fiabilitat gairebé total, gràcies a l'anàlisi de funcionament que fan les auditories.

«Estava jubilat i no sabia què fer. Vaig començar a llegir molt sobre les estacions de meteorologia i, al final, vaig decidir comprar-me'n una i extreure les meves pròpies dades. Vaig fer una pàgina web [ meteomanresa.com] d'allò més simple perquè tothom pogués accedir a les dades que proporciona la meva estació de manera fàcil i entenedora», explica Atcher a Regió7.

Una estació sense obstacles

Tot i que a Manresa, com hem dit, hi ha cinc estacions meteorològiques no oficials registrades, només la d'Atcher ha passat l'auditoria. El que fa que sigui l'única que tingui aquest reconeixement és que no presenta obstacles arquitectònics en cap direcció, és a dir, que no té cap edifici al davant, al darrere ni tampoc als costats i això fa que les dades no surtin alterades. A banda d'això, al llarg dels anys ha anat col·locant una sèrie de sensors i accessoris que han fet que l'aparell pugui treure una informació més completa i rigorosa. Aquests sensors permeten calcular la temperatura, la humitat, la precipitació, la velocitat del vent, la pressió atmosfèrica i fins a vuit dades meteorològiques més.

Explica que quan ha ocorregut un fenomen en concret (un xàfec molt intens o un temporal de vent, per exemple) les visites a la seva web han augmentat molt. Ho sap gràcies a un sensor que va instal·lar per mesurar l'audiència. Tanmateix, creu que més enllà de la seva i altres estacions d'aficionats de Manresa, cal que hi hagi una estació oficial d'àmbit català.

Cada dia intenta innovar amb la seva estació i té la intenció de comprar-ne una de nova, que li donarà una precisió encara molt més elevada i podrà auditar-la als Estats Units. «Hi ha gent que té un cotxe, altres que tenen fills, i jo tinc això i m'agrada, i també m'agrada donar informació a la gent que estigui interessada a rebre dades de la ciutat».