A les Piscines Municipals de Manresa, encara que poques dones el practiquen. Per pudor o per desconeixement. No hi ha, ni hi ha hagut mai, cap normativa que ho prohibís, segons han explicat a Regió7 fonts de l'empresa pública Aigües de Manresa, que és qui gestiona l'equipament. Això sí. Només es pot fer a la piscina a l'aire lliure que obre els estius, A les interiors no es permet perquè es considera un equipament esportiu i no pas lúdic.

A la Catalunya Central també és permès fer topless a les piscines municipals de poblacions com Berga i Olesa de Montserrat. En canvi és prohibit a Solsona i a Igualada.

A Manresa no hi ha cap norma escrita sobre la indumentària que han de dur els usuaris a les piscines municipals, de forma que no hi ha cap prohibició ni s'explicita enlloc que és permès fer topless. Senzillament hi va haver qui en va començar a fer a la piscina exterior. No es va generar cap problema ni hi va haver escarafalls entre la resta d'usuaris i s'ha mantingut aquesta línia. Tot i així, no hi ha gaires usuàries que optin per anar amb el tors nu a les piscines exteriors de l'estiu, que es van inaugurar el juny del 2007, poc després de la remodelació de tot el complex esportiu. De la mateixa manera que hi ha usuàries que opten pel topless, també es pot veure a Manresa banyistes amb el cos completament cobert.

El cas de Manresa també es dona a les piscines municipals de Sant Joan de Vilatorrada. A la normativa, que a més a més està exposada al públic, no es fa cap referència a la roba que s'ha de dur, però no hi ha cap problema si algú hi practica el topless. A més es dona el cas que hi ha alguna assídua usuària que ho fa habitualment.

En canvi a Sant Fruitós de Bages ni és permès ni hi ha hagut mai ningú que en fes. Al cartell de normes que hi ha a l'entrada de l'equipament de la zona del Bosquet hi ha escrit que els usuaris i usuàries han de fer ús del banyador per poder utilitzar les instal·lacions.

És el mateix que passa a la majoria de poblacions de Catalunya. En d'altres no hi ha normes específiques. Com a Barcelona, segons ha recordat aquesta setmana la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. Tot i així, una dona que feia topless en una de les piscines municipals de la ciutat va rebre un requeriment per posar-se la part de dalt del banyador. Això va fer que dilluns l'Institut Barcelona Esports enviés una circular a les 14 instal·lacions municipals esportives que tenen piscines perquè permeti la seva pràctica. No fer-ho seria «discriminatori», segons l'Ajuntament, ja que només es fixarien normes de roba en funció del gènere.

A Berga han anul·lat la prohibició i a Solsona es debatrà la setmana entrant

BergaSolsona

A les piscines municipals d'estiu de Berga s'ha eliminat qualsevol restricció per a la pràtica del topless, però, com en la majoria de casos, hi ha poques dones que decideixin exercir aquest dret. És el mateix cas d'Olesa de Montserrat i d'altres poblacions catalanes com Girona, Sabadell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. En alguns casos és possible fer-ne només a la gespa, no a dins l'aigua, segons diuen, per higiene. Això passa per exemple a poblacions com Reus i Granollers

En canvi, a la majoria de capitals de comarca es mantenen les restriccions. A les comarques centrals si alguna dona volgués anar amb el tors nu a Solsona o a Igualada, com fan els homes, podria tenir algun problema.

Fonts de les piscines municipals Molí Nou de la capital de l'Anoia han assegurat a Regió7 que no es pot practicar i que cal dur roba de bany. Tot i així, no hi ha cap normativa que especifiqui o que reguli la indumentària que cal utilitzar a les instal·lacions estiuenques municipals, però sí que s'aconsella que es porti banyador.

A Solsona, el cas es debatrà a la reunió de govern que és previst que se celebri la setmana vinent amb la voluntat d'adequar la normativa als nous temps. Segons ha explicat el regidor d'Esports, Joan Parcerisa, hi ha el precedent que una dona va voler fer topless fa 10 o 15 anys, i com que la normativa d'aleshores deia que no es podia fer se li va prohibir, i «així es va quedar». A la reunió del govern que és previst que se celebri dilluns «en parlarem per regular la situació aquest estiu. De cara a l'any vinent volem introduir més canvis a la normativa», i també es valorarà aquesta situació en particular. Es dona el cas que a Solsona la CUP ja va plantejar el tema un temps enrere, però llavors es va deixar estar.

El síndic ja va alertar que no es pot discriminar ningú

La prohibició del topless discrimina les dones i els limita la lliberta d'expressió. Amb aquesta contundència ja es va expressar l'any passat el síndic de greugues, Rafael Ribó, en una resolució que va emetre arran d'una queixa de la plataforma Mugrons Lliures.

Ja llavors, el síndic va alertar que la prohibició de fer topless és una situació generalitzada, i va recomanar a «tots els municipis que disposen de piscines de caràcter municipal que revisin la seva normativa d'ús amb perspectiva de gènere, i respectant la llibertat d'expressió de les persones usuàries, amb les úniques limitacions que, previstes per la llei, tinguin per objecte la salvaguarda de l'ordre, la seguretat, la moral i la salut pública de manera justificada i proporcionada».

A partir de la queixa de Mugrons Lliures, que es referia a la prohibició de practicar topless a l'Ametlla del Vallès, el síndic va ampliar la seva informació a tot Catalunya, i va detectar que hi ha municipis on és prohibit el topless a les piscines municipals, algunes també prohibeixen l'excés de roba com l'anomenat burquini, «suposadament per raons d'higiene», i d'altres que no preveuen cap normativa diferenciada entre les indumentàries de bany entre homes i dones.

Al mateix informe Ribó va recordar que la Generalitat no regula la indumentària que han d'emprar els usuaris de piscines públiques, i recorda que en aquest cas els ajuntaments tenen la potestat de fer-ho. Però «ho han de fer garantint la llibertat de gènere. Imposar normes de vestimenta específiques per a les dones és clarament discriminatori».