Un crit d'alerta humanitària. Però en silenci. Una cinquantena de persones es van reunir ahir al vespre davant el convent de Santa Clara de Manresa que cap país europeu vol acollir. La convocatòria la va fer la religiosa sor Lucía Caram, que va recordar que al vaixell hi ha 151 persones, entre les quals 31 menors. Avui farà 13 dies que són a alta mar sense poder entrar a cap port.

Entre els assistents hi havia l'Ismael, que també va ser rescatat per Òscar Camps, fundador d'Open Arms, quan anava a la deriva a la mar Mediterrània. «Són persones que ens fan ser millors», va dir d'ell sor Lucía.

La religiosa va afirmar que la pregària i el silenci davant el patiment «ha de fer del nostre entorn un espai més humà, just i solidari». La pregària en silenci es va combinar amb textos del papa Francesc que va llegir la mateixa sor Lucía. Es tracta de reflexions que el Pontífex va escriure després del viatge que va fer a l'illa italiana de Lampedusa el 2013, i que sis anys després són plenament vigents. Llavors va qualificar la situació dels migrants i refugiats de vergonya de la humanitat, i va assegurar que el Mediterrani és un gran cementiri.

Sor Lucía també va afirmar que una societat que no té cura dels més invulnerables es torna inhumana, i ve denunciar «la cruel indiferència dels governants que ignoren la humanitat». Així mateix va explicar, abans de començar la pregària, que dilluns a la tarda va poder parlar amb Òscar Camps. Open Arms preveu que avui la seva situació empitjori degut a la previsió de fortes tempestes. S'estima que hi poden haver onades de fins a dos metres i mig.