Santi Pla és l'exemple perfecte de manetes. Malgrat les greus limitacions de mobilitat que li causa el Parkinson que li van declarar fa sis anys, ha estat capaç de construir, per exemple, un Titanic detalladíssim, peça a peça, fil per fil i ornament per ornament. Poc abans havia construït la caravel·la Santa Maria i, fa cosa d'un any, va començar a construir la nau capitana de la flota de Lluís XIV. I encara no en té prou: ara pensa en el Concorde.

Pla remarca que no tothom pot fer maquetes d'aquest tipus. «N'hi ha que es construeixen com si fossin un puzle, però les que faig jo, no. Jo tallo les peces, les poleixo, les envernisso... començo de zero». És una tasca de molta paciència, meticulositat i perfeccionisme, tres atributs que, segons la seva filla, Carme Pla, el seu pare té amb escreix.

Si Pla és capaç d'elaborar aquestes maquetes, que s'ajusten tant a la realitat, és perquè va treballar tota la vida com a modelista de peces en diverses empreses automobilístiques. Feia a mà peces de fusta, com per exemple frens i peces de motors de cotxe i, a partir d'aquests models, es construïen les peces reals de ferro o bronze. Pla assegura que era molt bo i que sempre el reclamaven i li reconeixien la destresa que tenia. «A la feina em deien el Johan Cruyff dels modelistes», presumeix. Quan es va jubilar, passava les estones lliures fent caminades. Això va ser fins fa sis anys, quan li van diagnosticar Parkinson. Arran d'això, per no rovellar-se i per trobar una activitat que pogués fer a casa, va decidir començar a construir maquetes, una afició molt relacionada amb la seva antiga feina. En el seu cas, tot i les limitacions que li suposa a l'hora de modelar i muntar el fet que no es pot moure amb facilitat, la malaltia no li ha comportat tremolors a les mans, cosa que li permet fer treballs de molta precisió.

Considera que, tant per ser modelista com per fer maquetes des de zero, cal ser exigent i tenir coneixements en la matèria. De fet, el material amb què està fent el Soleil Royal, el vaixell de guerra de Lluís XIV que es considerava el més imponent del seu temps, li va donar un amic seu, que va intentar fer la maqueta però no se'n va sortir.

La seva filla explica que «les maquetes són el seu ofici d'ara, se les pren tan seriosament com la seva feina de modelista, i això és una gran virtut, sobretot amb la seva situació de salut».

De cara a la propera maqueta, Pla diu que li agradaria molt construir l'avió de passatgers supersònic el Concorde.