La nova seu del Govern a la Catalunya Central a Manresa aglutinarà en un mateix espai totes les delegacions de la Generalitat a les nostres comarques i això, a parer de la delegada de l'executiu al territori, Alba Camps, ha de permetre un millor "treball conjunt i coordinat" dels diferents departaments.

Com ja va avançar Regió7, aquest mes de juliol es va convocar el concurs d'idees. Es tracta d'un projecte que costarà 10 milions d'euros, més del doble del previst, i inicialment es preveia per estar a punt fa sis anys, el 2013.

Camps ha subratllat que el nou edifici és un "macroprojecte" del qual encara ara no es poden concretar detalls, ja que no ha estat dibuixat, però sí avançar voluntats. No només "facilitarà els tràmits al ciutadà", diu la delegada, sinó que també farà que els tècnics i responsables de cada departament estiguin més accessibles. "La Generalitat som un sol ens i ara podrem treballar com a tal", apunta.

Si se segueix el calendari, el nou edifici, ubicat als antics Jutjats de Manresa, estaria en funcionament entre el 2026 i el 2027. Tal com ja va explicar aquest diari, al projecte de la nova seu s'hi sumaran dues finques del carrer Galceran Andreu comprades i cedides per l'Ajuntament, a banda de l'antic local de Creu Roja i també del solar buit que hi ha en aquesta illa de cases.

La construcció de la delegació del Govern a Manresa es va anunciar el 2012. Malgrat que el 2018 l'executiu anunciava la licitació imminent, no ha estat finalment fins a aquest juliol que, finalment, s'ha convocat el concurs d'idees, amb set anys de retard. Malgrat el retard, Camps es mostra satisfeta de que per fi s'avanci.

La delegada ressalta el fet que es tracta «d'un macroprojecte» que canviarà el funcionament dels serveis territorials del Govern. D'una banda, explica, comptarà amb una oficina d'atenció ciutadana «que facilitarà molt els tràmits al territori». També ressalta com, a nivell intern, millorarà la coordinació entre les diferents conselleries en agrupar-se en un mateix edifici.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va fixar en el 2026 el moment en què, si tot va bé, el nou edifici comenci a funcionar. Ho va dir en una compareixença de premsa a l'Ajuntament de Manresa a principis de juliol. Camps, però, recalca que estan treballant a «mig termini», malgrat que confia en el fet que sigui en aquell període.

Després del concurs d'idees i analitzar les proposes, el Govern preveu que l'adjudicació definitiva sigui l'abril del 2020. A partir de llavors calculen un any per redactar el projecte, i licitar les obres durant el 2021.