Ahir era l'aigua i avui és el foc. La plaça Major de Manresa s'ha omplert aquest diumenge al vespre de famílies amb nens disposades a gaudir de les guspires, els petards i les cascades de foc que protagonitzen la Moscada, que enguany arriba a la 16a edició. Ho fa sent la primera de la història que compta amb música amb directe i amb un nou personatge, la Pólvora, creat per ajudar el Boc, l'amo de l'infern i personatge de la imatgeria del Correfoc de Manresa.

La Pólvora ha estat la primera en sortir a la plaça, a 2/4 de 9 del vespre, acompanyada de la resta d'imatgeria infantil: els tabalons i els diablons de Xàldiga, representats per una cinquantena d'infants. També han participat a la Moscada la Tremenda, la Traqueta i el Bou infantil. La creació de la Pólvora, explica Jordi Garriga, cap de la Moscada, s'ha dut a terme perquè aquest any tocava renovar el guió de l'acte. Cada tres anys es renova.

La Quants Band toca en directe

L'altra novetat destacada de la Moscada d'enguany és que és la primera amb música en directe, de la mà de la Quants Band, el grup de músics que interpreten any rere any i també en directe la música del Correfoc, que es farà el proper dilluns 2 de setembre. Els músics de la banda han compartit escenari amb els tabalons de Xàldiga, que hi han posat la percussió. Segons els organitzadors, s'espera una participació d'unes dues mil persones, principalment famílies amb fills.

Correfoc Infantil de Manresa 2019

Correfoc Infantil de Manresa 2019

A banda de la cinquantena d'infants (entre 6 i 8 anys) que representen la imatgeria de la Moscada i del correfoc infantil, també hi ha una trentena d'adults que són els encarregats de la seguretat de l'esdeveniment. Formen l'anomenat grup de Servei d'Ajuda al Correfoc (SAC). Segons Garriga, el que es busca amb la festa del foc infantil és «ser un mirall de la festa per a adults, i per això hem de tenir també un bon dispositiu de seguretat». A part, i com cada any, hi ha personal de Protecció Civil i de la Creu Roja que vetllen perquè no hi hagi incidents durant la celebració.

Enguany, abans de la Moscada no s'ha fet el taller perquè els infants puguin tocar el tabal, tirar pirotècnia i fer-se fotos amb els elements de la secció infantil del correfoc. El taller es farà el proper dijous, 29 d'agost, a la plaça Major de 6 a 8 del vespre, coincidint amb un altre dels actes de la festa major, en la qual es fan tallers en diverses places de la ciutat per donar a conèixer les entitats locals. Segons Garriga, la voluntat del canvi de data era «no concentrar tota l'activitat en un mateix dia i facilitar que hi puguin participar més infants, ja que aquest cap de setmana encara hi ha moltes famílies de vacances, que probablement el dijous ja hauran tornat».

La Moscada ha durat una mitja hora i ha enllaçat amb el correfoc infantil, que ha seguit durant aproximadament una hora el recorregut de les darreres edicions: plaça Major, carrer Sant Miquel, carrer Sabateria, carrer del Pedregar, plaça del Carme, carrer Cap del Rec i plaça Major de nou, on clourà la cercavila.