Trobar caques de gos a la vorera o en parcs, o orins a les façanes, és desagradable. Per evitar-ho, cal que hi hagi més espais públics a les ciutats on els animals puguin fer les seves necessitats (pipicans) però també que els propietaris siguin més nets. Per aconseguir-ho, a banda de campanyes de conscienciació, es fa necessari multar qui no té cura de la via pública i hi deixa els excrements i les miccions de les seves mascotes.

Tot i això, a Manresa, només s’han imposat quatre denúncies per no recollir les caques des del 2018. En concret, l’any passat es va imposar una multa i enguany tres per aquest motiu. Segons fonts de l’Ajuntament, la xifra és tan baixa perquè és molt difícil agafar algú in fraganti, atès que les persones que no solen recollir els excrements sí que ho fan quan hi ha algú que les mira. També asseguren que gràcies que hi ha més consciència cívica, qualsevol ciutadà que presencia aquest fet ho pot recriminar al responsable.

Què passa amb les miccions?

L’ordenança municipal també estableix que estan prohibides les miccions d’animals domèstics en parcs infantils o jardins d'ús per part dels infants, així com en les façanes dels edificis i en el mobiliari urbà, excepte els elements destinats expressament a aquesta funció. Permetre-ho o bé no netejar-ho posteriorment es considera una infracció greu, sancionable amb imports que van dels 300 als 600 euros. La mateixa penalització es pot rebre per no recollir immediatament els excrements de les vies i els espais públics o no procedir a la neteja dels elements afectats per les deposicions fecals.