Fa vuit anys i vuit mesos, l'anomenada Nova Llei Antitabac va canviar els hàbits d'una franja important de la població.

Mirat en perspectiva, el que ha passat és que la clientela dels bars i restaurants va passar de fumar a l'interior dels establiments a fer-ho a l'exterior, i va alliberar els espais tancats del fum del tabac.

A Manresa, abans de l'entrada en vigor de la normativa el sector de l'hostaleria estava pendent de les conseqüències que podria tenir per al negoci (vegeu Regió7 de l'11 de desembre del 2010). Rumiaven estratègies perquè el calaix no se'n ressentís.

Mesos abans que entrés en vigor de la llei antitabac del 2011, Manresa va estrenar el primer club de fumadors de la Catalunya Central i el desè que es registrava a tot Catalunya, segons dades del departament de Justícia de la Generalitat. El club es va registrar com a Associació Club de Fumadors Silenci.

Tan bon punt es va implantar la nova normativa, els fumadors la van acatar, els bars i restaurants es van buidar de fum i van començar a proliferar les terrasses amb taules i cadires al carrer. El que va ser el primer cap de setmana sense fum, aquest diari va comprovar en onze locals d'oci nocturn de Manresa com es complia la nova normativa i els fumadors es quedaven a la porta.

Una altra conseqüència va ser que la Policia Local de Manresa va rebre més protestes de veïns pel soroll que generava la presència de clients d'establiments fumant al carrer.

Curiosament, l'entrada en vigor de la llei antitabac no va fer créixer inicialment el nombre de persones que demanaven ajuda als cenres mèdics manresans per deixar de fumar.

Tot i això sí que es va constatar un increment de les vendes de productes per deixar el tabac.

Durant els primers mesos que van seguir a la implantació de la normativa es van fer 6.000 inspeccions a Catalunya, en les quals es van detectar irregularitats en un 10% d'establiments.