El temps màxim d'espera per a un pacient en el cas dels trasllats programats està fixat pel SEM en 30 minuts en l'arribada -és a dir, abans de l'hora de la visita, prova o tractament- i 30 minuts també en la tornada, un cop rebuda l'atenció sanitària. L'empresa Transport Sanitari de Catalunya (TSC), adjudicatària del servei a la Catalunya Central, va complir aquests requisits en el 97% dels casos el 2018, segons dades del SEM.

Com que per superar els estàndards de qualitat el percentatge mínim exigit és del 95%, el servei a la regió central està per sobre. Yolanda Ferreres, sotscap del SEM a la Catalunya Central, assegura que el compliment de TSC «és bo des de fa anys». Tenint en compte que a les altres regions aquest percentatge fluctua entre el 88 i el 98%, un 97% de compliment és una molt bona xifra, segons Ferreres.

Quant al transport sanitari no programat, el temps d'espera màxim que marca l'empresa pública és de 2 hores des que es demana l'ambulància. El requisit és complir un 90% dels serveis dins aquest temps màxim i TSC, segons el SEM, l'any passat va complir els estàndards de qualitat en el 96% dels casos. A la resta de regions, malgrat no tenir informació detallada, sabem que el percentatge se situa entre el 92 i el 99%. De nou, el 96% és una bona xifra, subratlla Ferreres. Els números s'han pogut millorar, a més, a les nostres comarques per la coordinació de TSC amb els centres sanitaris a l'hora d'establir els trasllats dels pacients de diàlisi al territori. Aquesta coordinació, impulsada recentment, ha permès reduir les queixes dels usuaris, segons les mateixes fonts. Recordem que els trasllats per al tractament d'hemodiàlisi suposen el 45% del total de trasllats programats.

La responsable de la regió central remarca que les 2 hores de temps d'espera màxim ho són des que es demana l'ambulància, i no des que el metge passa per l'habitació del pacient i li diu que li donaran l'alta, per exemple. Això provoca sovint, segons Ferreres, una sensació errònia entre els pacients, que compten el temps d'espera des de llavors. El SEM insta el personal sanitari a demanar l'ambulància al més aviat possible.