«Emoció». Així va definir la ballada de l'àliga a la plaça Major de la capital del plaça MajorBagesTorrescasana, que ahir al migdia va portar un dels elements més solemnes i majestuosos de la imatgeria festiva popular de la ciutat. «L'escalf del públic se'm feia present quan ballava, ja que tothom aplaudia al ritme de la música», va explicar a aquest diari.

Giralt, que ahir, als 25 anys, va esdevenir la primera dona que va fer ballar l'àliga de Manresa va voler treure transcendència a aquesta fita. «L'emoció que he sentit a la plaça no ha estat tant perquè soc la primera dona que surt a la plaça, sinó per haver pogut participar en el ball», va afirmar la manresana, que va carregar 80 quilos de fusta massissa a l'esquena durant els tres minuts que dura la música del compositor bagenc Carles Cases, interpretada per la Cobla Ciutat de Manresa. Quan va acabar el ball, Giralt va rebre de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, una reproducció de l'àliga.

Tradició familiar

Giralt és membre des de ben petita de la Colla de Geganters de Manresa i el seu pare, Albert Giralt, ja va fer ballar l'àliga el 1995, tres anys després que s'estrenés la figura actual.

Amb aquests antecedents, Giralt va reconèixer que no va haver d'assajar gaire per preparar la ballada. «No recordo quan vaig aprendre els passos del ball de l'àliga. De fet, tots els qui estem vinculats a la colla sabem ballar-lo perquè l'hem vist des de petits», va explicar Giralt, que està convençuda que, tard o d'hora, més dones s'animaran a fer ballar l'àliga a la plaça.

Tot i que fins ahir mai cap dona no s'havia encarregat de fer el ball a la plaça, la majoria de figures de la imatgeria popular de la ciutat són portades indistintament per homes i dones de la Colla Gegantera de Manresa, i els balls de gairebé totes les figures han estat fets per dones en múltiples ocasions.

La tronada

La ballada de la imatgeria de Manresa a la plaça Major, de la qual el ball de l'àliga és una de les parts més importants, va començar pels volts de 2/4 d'1 del migdia. Després que el seguici de festa major, amb les figures de la imatgeria i les autoritats municipals, fes el recorregut de la Seu a la plaça Major, va començar oficialment la ballada.

Abans, però, els petards de la tronada, que havia de fer-se dissabte a 2/4 de 6 de la tarda a la plaça Major, abans que comencés la cercavila popular, van ensordir el públic que ahir al matí omplia la plaça.

Tot seguit, van sortir a la plaça els gegantons, els nans, la pubilla i l'hereu, els gegants, el lleó i els cavallets. En acabat, es va fer la ballada popular del ball de la Bolangera, del ball del Rossinyol i de sardanes. Enguany la Cobla Ciutat de Manresa va interpretar Un sentiment i La llum que portes dins, dels compositors manresans Dolors Viladrich i Joan Lázaro, respectivament.