La museïtzació, fa 8 anys, del carrer del Balç de Manresa va suposar una fita en la recuperació del patrimoni arquitectònic i urbanístic de la ciutat.

Per celebrar-ho, i en el marc de la festa major, des d'ahir fins demà, de 10 del matí a 2 del migdia, el Centre d'Interpretació Medieval del Carrer del Balç ofereix un descompte perquè tothom qui ho vulgui pugui visitar l'espai per només 3 euros i sense haver de fer una reserva prèvia (la resta de l'any, els adults han de pagar 5 euros i, els nois d'entre 8 i 16 anys i els jubilats, 4 euros).

Ahir a primera hora del matí, desenes i desenes de persones feien cua a l'entrada del centre per visitar el carrer. El Marc i l'Ainhoa, que fa dos anys que viuen en parella a Manresa, van admetre que mai no havien visitat l'espai. «Hem vingut perquè és festa major i sabíem que hi havia una oferta. A més, en teníem bones referències perquè els meus pares l'havien visitat i els va agradar molt», va explicar el Marc.

Una «relació estreta»

Tot i que tampoc no havien visitat mai l'espai museïtzat, el Lluís i la Maria, manresans de tota la vida, sempre han tingut una «relació estreta» amb el carrer del Balç, ja que havien treballat al local on avui dia hi ha l'Oficina de Turisme de Manresa, al numero 10 de la plaça Major, i havien accedit al carrer medieval «quan encara no s'havia restaurat del tot»

Per la seva banda, l'Anna i el Ferran, també de Manresa, van decidir-se a visitar l'espai perquè van veure l'oferta al programa de la festa major i tenien temps lliure per badar i passejar per la ciutat. L'Anna mai no havia visitat el carrer, però el Ferran sí que hi havia estat.

L'estructura urbanística del car-rer del Balç, tan poc conservada a les ciutats amb arrels medievals de Catalunya, és una de les característiques més atractives de l'espai. El Joan i la Dolores, manresans, van explicar que van decidir-se a visitar el carrer perquè en sentien «molta curiositat». «Fa temps que volíem venir», va assegurar el Joan.

Per la seva banda, la Cecília i el Lluís, també de Manresa, van explicar que la visita al carrer del Balç era «una sortida que teníem pendent». «Hem aprofitat l'oferta de festa major per venir», va apuntar la Cecília.

Més de 200 persones

Des que s'ha obert al públic, l'espai museïtzat del carrer del Balç ha atret corrues de visitants, tant de Manresa com d'arreu. La Marta, una de les guies del centre, explica que l'any passat, durant els tres dies de festa major, més de 200 persones van visitar l'espai. Tot i que aquests dies la majoria de visitants són de Manresa o de pobles del Bages, la resta de l'any el centre rep turistes d'arreu. «El gruix dels visitants vénen de Barcelona i l'àrea metropolitana, d'altres comunitats autònomes d'Espanya i de França. La resta són de Manresa, el Bages i altres països d'Europa», apunta la Marta.