El proper divendres 6 de setembre es presentarà a Callús la segona edició del projecte Terra, cuina i tradició, impulsat per l'associació L'Era, els Horts de Càritas i el restaurant Cal Magre, a Callús. La presentació es farà a partir de les 8 del vespre al mateix restaurant i comptarà amb un concert del grup manresà Arlet.

El projecte consisteix en l'elaboració d’un menú amb productes locals, cultivats als horts que Càritas té al regadiu de Manresa a partir de varietats recuperades pel projecte Esporus. El carbassó blanc, l'albergínia Figuig, el pebrot groc de Canyamars, el pebrot xato, el tomàquet verd, el tomàquet de la teta, la síndria blanca, la ceba sang de bou i la llarga de Berga formaran part dels ingredients d'aquest menú que es podrà degustar a Cal Magre durant tot el mes de setembre.

Terra, cuina i tradició és la suma de tres col·lectius amb valors complementaris i una visió del món compartida, en un recorregut que va de l'origen (la llavor) al producte final (el menú), passant per les mans de l'home (el cultiu) i que entén que la qualitat passa per valorar i comprendre la tradició, el territori i la gent.

Els productes del menú han estat cultivats al regadiu de Manresa, en el marc del projecte Activa't amb l'Horta de Casa Costafreda-Agricultura social, un espai de producció agrària i d'economia social de Càritas Arxiprestal de Manresa. Càritas acull i acompanya persones en situació de pobresa per tal que esdevinguin protagonistes del seu desenvolupament integral. Treballa des de l’acció social, la sensibilització i la denúncia de situacions d'injustícia i desenvolupa tasques de formació i inserció sociolaboral, entre les quals hi ha aquest projecte.

A la cuina de Cal Magre s'han elaborat els productes per oferir un menú que combina els sabors autòctons amb els valors compartits. Cal Magre és un restaurant de cuina tradicional i de pagès, al cor del Pla de Bages, compromès amb el territori, els seus productes i productors.

L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, a través del projecte Esporus, hi aporta el coneixement tradicional i agrari de les varietats locals dels productes que formen part d’aquest menú. L'Era és una entitat sense ànim de lucre per la difusió de l'agroecologia i el saber fer pagès i entre d’altres projectes impulsa Esporus, un banc de llavors amb més de 380 varietats locals recuperades.

Al llarg del sopar del dia 6 de setembre, a més de presentar els productes, cada col·lectiu explicarà qui és, què fa i quina ha estat la seva aportació al projecte.

El menú té un preu de 21 euros i les reserves per sopar es podran fer al telèfon 93 836 04 51.