La Unitat Docent Territorial de Manresa de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC) rebrà aquest dijous els primers alumnes. Els 31 estudiants que es formaran a les noves instal·lacions ubicades a l'Hospital Sant Joan de Déu són aproximadament la meitat dels que ara cursaran tercer del grau de Medicina. Els alumnes restants es formaran a la Unitat Docent Vic, on ja es fa primer i segon curs.

El curs 2019-20 és el tercer de la primera promoció del grau en Medicina de la UVIC-UCC, els estudiants del qual es mantindran fins a completar sis anys d'estudis. Enguany, però, suposa un desplegament de les assignatures i del contingut, és a dir, que la docència quedarà diversificada als diversos centres, espais i aularis que es vinculen al grau de Medicina.

La posada en marxa de la Unitat Docent és un projecte estratègic per a les institucions sanitàries del territori que permetrà consolidar una oferta universitària, que Althaia considera de primer nivell, en l'àmbit de la medicina.

Els centres que formen part d'aquest projecte són la Fundació Althaia, l'Institut Català de la Salut, la Fundació Sant Andreu Salut, el Centre Sanitari del Solsonès, la Fundació Hospital Sant Bernabé de Berga, l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya i l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell.

Un professorat de prestigi

El projecte, per garantir la seva excel·lència, comptarà amb un equip de professorat de reconeguda trajectòria assistencial i docent, el qual estarà dirigit pel Dr. Jordi Aligué, metge de la Unitat de Geriatria d'Aguts del servei de Medicina Interna a Althaia, que vetllarà per la qualitat docent i dirigirà i supervisarà les activitats que es duran a terme.

Segons va explicar Aligué en ser nomenat coordinador, aquest projecte suposarà que els estudiants, que durant els dos primers cursos han après la base amb assignatures més teòriques, comencin a posar cara i ulls a la professió. Els alumnes s'iniciaran en la medicina clínica i assistencial i també faran pràctiques a diferents centres de la Catalunya Central.

Les assignatures que cursaran els alumnes durant aquesta Unitat Docent seran cinc: exploració i pràctica clínica; cardiologia; hematologia i oncologia; nefrologia i finalment, Urologia i digestiu. L'horari lectiu serà de dilluns a divendres de 3 a 8 de la tarda.

Un cop s'hagi desplegat tot el grau, que té una durada de sis anys, la xifra d'estudiants augmentarà i passaran a ser-ne més de 150 cada any. Així, a l'acabar el cicle, que dura sis anys, Sant Joan de Déu tindrà uns 180 alumnes i la Unitat Docent de Vic 180 més.

Els estudiants de Medicina de la UVic-UCC, tant els que segueixin el seu itinerari formatiu a Vic com els que ho facin a Manresa, continuaran fent sessions de simulació clínica a les instal·lacions del Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC), ubicades a la Clínica Universitària, al campus Manresa de la universitat.

Sant Joan de Déu com a seu

L'hospital manresà, de la Fundació Althaia, ha acollit la Unitat Docent Manresa. Un espai d'aproximadament 500 metres quadrats de la planta 0 de l'edifici històric, on hi havia hagut les antigues urgències. La nova Unitat Docent disposa de quatre aules, quatre coworkings i una zona d'estudi.