Des de les files del PDeCAT també es reivindica el pacte de govern amb els republicans a l'Ajuntament de Manresa com a exemple de la feina que fan braç a braç els dos partits i també en col·laboració amb les entitats sobiranistes. Josep Maria Fius, president del PDeCAT a Manresa, defensa que «nosaltres no tenim cap discrepància, tenim un govern local fort i tenim clar que avui serem tots a Barcelona perquè no podem callar ni quedar-nos a casa davant la repressió de l'Estat espanyol». Segons Fius, «som conscients que la gent demana unitat estratègica i som els primers a treballar perquè així sigui».

El manresà admet, però, que hi ha distància entre els dos partits perquè «hi ha moltes diferències i fa dos anys ens van decapitar els lideratges, sabent que això provocaria problemes, i així ha estat». Per a Fius, han estat «dos anys de dol del moviment independentista» per l'empresonament i l'exili dels seus líders, que han fet que «sigui molt complicat tornar a engegar». Apunta que aquests dos anys, des de l'octubre del 2017, «han passat factura i la gent està molt emprenyada perquè hi ha hagut errades, algunes comunicatives, altres de forma, que han fet que la gent no tingui clar quin és el missatge i percebi que tot és tan difícil».

El president del PDeCAT justifica, però, aquestes errades «per la repressió que hem viscut tots». Subratlla que, tot i el «cansament», la gent «no està desanimada i és conscient que cal estar al costat del país i de la resposta institucional que hem de donar a la sentència del procés, que no acatarem». «El rival és l'Estat, i no el company», afegeix. Per això es mostra convençut que, avui, la gent tornarà a sortir de casa i omplirà els carrers en una gran manifestació. «Cada estiu sembla que hagi de punxar, però els catalans estan cada cop més conscienciats i l'únic segur és que Espanya no pararà». El missatge conjunt que van fer Marta Rovira i Carles Puigdemont fa uns dies demostra que la situació s'està sobreposant. «Som els primers interessats que hi hagi una resposta unitària», apunta.