El president d'ERC a Manresa, Ramon Fontdevila, troba lògic que hi hagi diferències entre ERC i Junts per Catalunya però es mostra convençut que totes dues formacions treballaran de forma estratègica per afrontar la sentència de l'1-O, que es preveu per abans del 16 d'octubre. El republicà destaca que és un moment «difícil» i entén, diu, que «hi hagi gent decebuda per les decisions que s'han pres perquè creia que d'ençà de l'1-O s'havia d'haver actuat de forma unilateral». Malgrat la sensació que «ens estem desinflant», insisteix que «si cuidem la gent que té ganes de fer coses, i ho fem en la diversitat, guanyarem i avançarem».

El president d'ERC apunta que cal destinar temps a treballar els dubtes que puguin sorgir tant entre la ciutadania com dins dels mateixos partits: «Junqueras ja ens va advertir que viuríem un temps en què no seria fàcil entendre les decisions, però hem de reunir-nos i buscar el mínim comú denominador, perquè si no seria un acte de fe». Ara bé, Fontdevila posa de manifest que «no ens hem d'obsessionar amb una paraula que ha esdevingut un mantra, la d'unitat», i posa com a exemple el govern de la capital del Bages format per ERC i Junts per Manresa. Assegura que el fet que la capacitat de treball a la ciutat sigui bona no vol dir que hi hagi unitat en tots els passos a seguir, però sí voluntat de treballar plegats. Fontdevila insisteix que hi ha «gent amb tradicions molt diverses que s'ha de posar d'acord, i hi ha molts matisos, també dins d'ERC».

Preguntat per com veu els ànims dels catalans de cara a la celebració d'avui de la Diada, afirma que «la fotografia de la manifestació que hem buscat cada any no sé si serem capaços de repetir-la avui, i tot i que ens agradaria que la xifra fos semblant al milió de manifestants de l'any passat, aquest no és l'únic indicador que tenim de l'estat de l'independentisme». «La feina dels partits és molt més que la Diada». Sobre la celebració d'un nou referèndum de què parla Marta Rovira, el manresà valora que «el del 2017 és l'octubre de la nostra vida» i nega que ningú del partit hagi deslegitimat l'1-O.