La futura residència municipal ha de servir per cobrir una part del dèficit de places públiques en geriàtrics a Manresa. L'Ajuntament preveu que, en part, solucioni la problemàtica que hi ha actualment. La regidora d'Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, afirma a Regió7 que les 60 places públiques que encara s'han de construir «permetran reduir la llista d'espera, almenys una part».

Homs diu que «probablement no s'eixugarà tota la demanda de places públiques a la ciutat», però «sí en gran part». El sistema informàtic que s'utilitza per gestionar les sol·licituds a residències amb places públiques indiquen que l'espera a Manresa és d'uns dos anys. Una dada que coincideix amb l'experiència de membres de la Plataforma de Pensionistes de Manresa.

La regidora, però, diu que cal un càlcul precís per saber quants sol·licitants ja han aconseguit un lloc en una residència pública i, per tant, establir ben bé de quant és l'espera. «Actualment, cada sol·licitant pot escollir tres llocs. A vegades, quan es dona de baixa una persona que tenia una plaça pública i truquen al següent de la llista perquè ocupi la vacant, aquell avi ja és en una altra residència, i els sol·licitants següents també. Així, la llista d'espera es redueix en 12 persones de cop», explica.

Tenint en compte la gestió i el programari informàtic per cobrir les vacants a les residències amb llits públics, Homs indica que «cal un càlcul més precís» i que hi estan treballant.

Les 60 places públiques és la quantitat que, segons la Generalitat, la ciutat de Manresa necessita per donar resposta a la demanda d'avis que sol·liciten entrar en un geriàtric. La regidora, tot i afirmar que solucionarà en part el problema, no es fixa números i diu que les expectatives del govern municipal «és tenir el màxim de nombre de places possibles». Aquests places de la residència municipal se sumaran a les 241 que actualment tenen finançament públic, segons dades del departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

La regidora destaca que la residència ha de ser el darrer pas del servei assistencial a les persones grans. «Hem d'incrementar els ajuts a domicili i donar continuïtat als serveis, i no només donar prestacions. Serveis que hem de promocionar».