Organitzat per Càritas i l’Ajuntament, Manresa va acollir una jornada per visualitzar el sector del treball a la llar amb motiu del Dia Mundial del Treball Decent. L’acte, que en principi s’havia de fer a la sala petita del Centre Cultural el Casino, es va traslladar a la sala gran davant la molt bona assistència de públic.

La sessió va començar amb la presentació del Projecte FITA de Càritas, en què es realitza acompanyament a persones nouvingudes, i intermediació entre elles i les famílies per establir relacions laborals justes en el treball a la llar. Aquest projecte, que porta ja 15 anys funcionant, contempla des de formacions, acompanyament jurídic, i orientació a persones en situació encara irregular.

Tot seguit, les tècniques de l’Ajuntament de Manresa van presentar les guies elaborades en el marc del projecte “Llar i cures, feines dignes”, subvencionat pel SOC en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals. Així, s’han elaborat dues guies, una dirigida a les famílies i persones contractadores, en què es pot conèixer la regulació per contractar una persona en el treball a la llar, l’explicació dels passos per fer-ho, la orientació en l’establiment d’un relació laboral justa, com també una taula salarial. Aquesta guia pretén facilitar a famílies i contractadores l’assumpció de la responsabilitat de contractar sempre, i fer-ho en termes justos i dignes.

La segona guia, en format de tríptic i disponible en català i castellà, està dirigida a les pròpies treballadores, per recordar-les-hi els drets que tenen per llei, sovint desconeguts per elles.

Ambdues guies esperen contribuir al respecte i l’efectivitat dels drets de les treballadores en aquest àmbit, tenint en compte que la legislació laboral ja és clarament injusta per a elles (al no disposar de drets tant bàsics com l’atur, per exemple). A partir d’ara, es podran trobar les guies als principals equipaments públics i municipals, entitats relacionades i també online a la pàgina del Centre d’Iniciatives per l’Ocupació.

Tot seguit Càritas va presentar un vídeo elaborat en què es mostra la feina que es fa des de la seva organització en aquest camp, i recollint experiències de vàries persones i famílies.Experiències personals

Finalment, tres persones treballadores de la llar, i participants del projecte FITA van poder explicar la seva experiència i l’evolució de la seva situació vital i professional. Totes van destacar, d’una forma o altra, que és una feina “molt poc valorada socialment i que es creu que és molt fàcil”. També es va poder sentir la vivència d’una família, en què es destacava l’establiment d’un vincle de confiança entre la treballadora i la família.

A la reflexió final, entre totes les assistents a l’acte es va debatre sobre el paper de les grans empreses de l’àmbit, que sovint estableixen relacions d’explotació, la responsabilitat de les famílies a no trepitjar els drets d’aquestes persones, la necessitat de fer un canvi cultural i de valorar la importància i la duresa d’aquestes feines, la necessitat de realitzar més formacions per persones en situació irregular, i la importància de donar veu a les pròpies treballadores en actes com aquest.

També es va comentar en varies ocasions la gran incidència de la llei d’estrangeria, que dificulta molt l’establiment de relacions laborals justes i regularitzades, obligant a moltes treballadores a acceptar situacions clarament indignes.