El Congrés Europeu d'Oncologia Mèdica, el més important que se celebra al continent dedicat als últims avenços contra el càncer, ha premiat una investigació d'Althaia que ajuda a saber quines persones amb càncer de bufeta no respondran a la quimioteràpia per poder passar abans a la cirurgia. L'estudi aporta elements per evitar un tractament que resulta ineficaç, i contribueix a augmentar la supervivència dels afectats que podran accedir a la cirurgia en un estadi més precoç de la malaltia.

La investigació s'ha portat a terme conjuntament amb l'Institut Català d'Oncologia (ICO) Badalona i el Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO).

Els pacients afectats de càncer de bufeta localitzat acostumen a iniciar el tractament amb quimioteràpia per, posteriorment, sotmetre's a cirurgia. Una part d'aquestes persones responen positivament a la quimioteràpia però per a altres pacients el tractament no resulta efectiu. L'objectiu de l'estudi ha estat identificar els factors que permetin predir quins són els pacients tributaris de rebre quimioteràpia i quins no.

Per fer-ho, s'ha analitzat la biologia molecular del tumor. En concret, s'ha tingut en compte l'expressió de 41 gens tumorals, que ha permès establir una signatura genètica i les característiques clíniques de cada pacient.

Millora la supervivència

Poder identificar amb antelació els pacients que respondran a la quimioteràpia contribueix a la millora de la seva supervivència. Saber per a quines persones la quimioteràpia no serà efectiva té una doble implicació. Per una banda, evitar un tractament que resulta ineficaç, i, per l'altra, accedir a la cirurgia en un estadi més precoç de la malaltia.

L'estudi, retrospectiu, ha inclòs 112 pacients (92% d'homes i la resta, dones) de la Fundació Althaia i de l'ICO Badalona que havien rebut tractament de quimioteràpia i també cirurgia.

La investigació ha estat liderada pel Dr. Albert Font, oncòleg mèdic de l'ICO Badalona i referent transversal en càncer de pròstata de l'ICO, i la Dra. Montserrat Domènech, oncòloga mèdica especialitzada en càncer de bufeta de la Fundació Althaia.

El treball tindrà continuïtat amb un estudi prospectiu que està a punt de començar en hospitals de l'Estat espanyol.