Jaume Pregonas Sarrà (Manresa, 5 de novembre del 1993) va cursar Enginyeria Mecànica i Electrònica a la UPC de Manresa. A partir del tercer curs de la carrera va començar a treballar en la seva especialitat. Tenir dues enginyeries li ha permès ampliar les opcions a l'hora de triar la seva ocupació en un món que cada vegada és més competitiu.

Ha estat treballant a l'empresa manresana Macsa, que ofereix solucions globals per a codificació, marcatge i traçabilitat. Què hi feia?

Treballava al departament d'I+D. Concretament, en l'apartat de codificació làser, on Macsa és una de les empreses capdavanteres. Creàvem productes des de 0 a partir d'aquest procediment.

Quan fa que va entrar al món laboral?

Des que cursava tercer de car-rera, quan vaig veure l'oportunitat, m'hi vaig llançar, i sempre hi he estat molt a gust. Són oportunitats que surten i s'han d'aprofitar. Aquest curs no treballaré perquè començaré un nou màster i hi ha massa volum de feina.

Amb aquest ventall tan ampli d'enginyeries, per què la mecànica i no una altra?

Jo ja havia treballat com a mecànic en un taller abans de començar la carrera, m'interessava i hi tenia facilitat. Potser hauria pogut fer la Industrial, que també es cursa a la UPC, però, al final, va ser una decisió fàcil.

El que ha fet aquests anys a Macsa té molta relació amb el que va imaginar en un primer moment que acabaria fent?

La veritat és que no. Al llarg dels anys he anat evolucionant. Vaig començar interessant-me per un tema, però, de mica en mica, he anat variant. Un cop comences la carrera t'imagines moltes coses, però les enginyeries són molt àmplies i et permeten estar a molts llocs que potser ni havies pensat.

Quin és el procediment de treball que seguia a Macsa com a enginyer?

Estava en un departament on no només convivia amb engi-nyers, sinó també amb físics i informàtics; és un treball grupal. Ens encarreguem de desenvolupar una màquina làser per modificar tant el hardware com el software.

Per tant, el vessant com a enginyer electrònic li ha permès entendre millor tot el procés.

Sí, totalment. Vaig veure que hi tenia molta relació, a més m'interessava i, al final, m'hi vaig llançar.

Estar a la UPC de Manresa li va facilitar el fet de començar a treballar a Macsa?

Vaig entrar-hi fent pràctiques, com a becari. Estudiant en una universitat com la UPC, quan vas a les empreses sempre tens un cert prestigi. Un cop se'm va acabar el contracte, els va agradar com havia treballat i me'n van fer un altre. Són oportunitats que no es tenen a totes les universitats, que des de tercer puguis començar a treballar del que t'agrada.

Com valora el fet de treballar i estudiar alhora?

En el meu cas, vaig tenir sort perquè l'empresa on estava entenia molt la meva situació, és a dir, eren flexibles i em donaven certes facilitats que vaig agrair. Hi havia dies que feia més hores si podia i d'altres que menys. Com a estudiant, necessites certa flexibilitat perquè els exàmens i la feina no se't solapin molt. Ha estat una etapa dura, però he après moltíssim.

Hi ha molta oferta de feina al Bages?

La veritat és que sí. Te n'adones perquè la majoria de companys que van estudiar amb mi a la UPC de Manresa treballen en algun tema relacionat amb el que han estudiat, i això, avui dia, no és tan comú. La UPC, com he dit, dona un cert prestigi que se suma a l'alta oferta de llocs de treball que hi ha a la comarca.

La imatge de l'enginyer com algú que treballa en solitari és totalment falsa. S'ha de consensuar molt?

El treball en grup és molt important. Un cop ets en una empresa estàs en un departament on tothom té una feina concreta, que es complementa amb la del company. Per tant, és molt important la sintonia grupal.

Es prepara bé l'entrada al món laboral des de la UPC?

Sí, jo diria que la gent surt preparada, però, al final, cada empresa és un món, i és allà on et jugues el sou. A la universitat el treball en grup és molt més complex, perquè quan ets al món laboral ja es dona per fet que tens un cert compromís, fet que no sempre passa quan encara estudies.

Tenir dues enginyeries és un punt cada cop més diferencial?

Hi ha moltes enginyeries que es toquen, però perquè es comuniquin han de tenir ponts que les uneixin. Si estudies Mecànica no entendràs del tot l'Electrònica, i hi ha moltes tecnologies que te les demanaran totes dues, per tant, és cada vegada més important ampliar el ventall en aquest sentit.

Però especialitzar-se segueix sent molt important.

Totalment. A les empreses tampoc no els interessa que sàpigues de tot, sinó que dominis un tema en concret, que siguis un especialista. Ampliar les opcions és bo, però la mateixa indústria fa que cada vegada hi hagi més carreres, més enginyeries.

On s'imagina en el futur?

No ho sé. El meu objectiu és anar adquirint el màxim de coneixement, gaudir-ne i poder utilitzar-lo per realitzar coses que m'agraden i siguin útils per a les altres persones.

Vostè té una impressora 3D?

Sí, fa 5 anys que vaig fer un curs (els inicis de les impressores 3D FDM), en el qual havíem de construir-la i configurar-la. Va ser una experiència molt enriquidora on vaig aprendre molt, i també va ser el punt d'entrada en el món de la impressió 3D. És un mercat que està anant molt a l'alça, i amb l'evolució tecnològica actual pot créixer encara molt més. Hi ha cada vegada més productes que estan fets amb aquesta tecnologia, i amb tot tipus de materials.