El control del dolor és fonamental per afavorir la recuperació i el benestar dels pacients, la col·laboració dels quals és clau per al seu abordatge. Amb motiu del Dia Mundial Contra el Dolor, que es commemora aquest dijous 17 d’octubre, la Fundació Althaia reforça les accions per sensibilitzar i informar la ciutadania sobre la importància d’identificar-lo i d’expressar-lo als professionals per tal que el puguin valorar i tractar correctament.

El treball que ha portat a terme fins ara la Comissió del Dolor, formada per professionals de diferents disciplines de la institució, ja ha suposat un major coneixement i conscienciació per part dels usuaris.

Sota el lema "Althaia sense dolor", durant el matí membres de la Comissió del Dolor seran al vestíbul de consultes externes de l’Hospital Sant Joan de Déu. A més de repartir tríptics informatius i polseres que s’han dissenyat per a aquest dia, faran difusió de l’escala EVA, que s’utilitza per mesurar la intensitat del dolor i que va del 0 -absència de dolor- al 10 -pitjor dolor possible-.

També es difondrà informació sobre aquest tema a través dels mitjans de comunicació, les xarxes socials i les pantalles que hi ha ubicades a diferents espais de la institució.

En paral·lel, es repartiran xapes amb el lema Althaia sense dolor perquè els professionals d’Althaia portin en el seu uniforme. Una acció per visualitzar el compromís dels professionals, que són una peça clau en el control del dolor dels pacients.

Un treball que ve de lluny

La Comissió del Dolor, formada per professionals de la institució, va posar en marxa l’any 2015 una campanya tan interna com externa amb l’objectiu de disminuir la prevalença del dolor. La iniciativa va consistir en reforçar les accions informatives adreçades als pacients per conscienciar sobre la importància de saber identificar-lo i valorar així com donar a conèixer l’escala EVA, que s’utilitza per mesurar la intensitat del dolor i que va del 0 -absència de dolor- al 10 -pitjor dolor possible-.

També es van impulsar accions adreçades als professionals de la institució, com són cursos i xerrades.

Amb aquesta iniciativa s’ha consolidat la mesura del dolor com la cinquena constant i s’ha millorat notablement el maneig que en fan els professionals amb el tractament necessari. A més, en aquest temps el coneixement que tenen els pacients sobre el seu abordatge ha fet un important salt endavant.

L’any 2018, el 91,8% dels usuaris d’Althaia van afirmar haver rebut informació sobre el dolor i les eines per avaluar-lo. El 2015, aquest percentatge era del 49,3%.

El coneixement de l’escala EVA ajuda a objectivar els nivells de dolor, que moltes vegades és difícil de valorar. Les accions informatives són individuals i també grupals en el cas de les cirurgies de pròtesi de genoll i de maluc.

Tot i aquests bons resultats, la Comissió del Dolor no abaixa la guàrdia i continua treballant per disminuir-ne la prevalença.

El control del dolor és considerat un dret del pacient. No s’ha d’assumir com una experiència inevitable pròpia d’una malaltia, sinó que cal prevenir-lo i evitar-lo, més tenint en compte que una alta incidència durant l’ingrés pot tenir repercussions en la recuperació. La valoració que fan els usuaris del seu dolor orienta els professionals de la salut a trobar un tractament individualitzat i a avaluar si aquest és efectiu. Per això és important que els pacients sàpiguen que es pot tractar i que coneguin les eines per poder-lo identificar i expressar.