La berguedana va ser una de les cinc columnes que en conjunt van sortir, ahir, de diferents punts del país (Girona, Tàrrega, Tarragona i Vic) amb una resposta massiva per tal de confluir divendres a Barcelona en una concentració que es preveu massiva. A més, coincidirà amb la jornada de vaga general.

L'espurna de la marxa berguedana, una de les cinc que tenen lloc a Catalunya, es va encendre a Berga davant l'alberg a les 7 del matí, on els organitzadors de les Marxes per la Llibertat, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium, van oferir esmorzar. Ja des d'abans que comencés es va veure que la marxa tindria un alt poder de convocatòria perquè el menjar de l'esmorzar es va acabar ràpidament, igual que va passar amb l'avituallament del nucli de Gironella i el de Cal Bassacs, a la sortida del poble.

A Berga, uns 800 marxaires van ocupar la calçada de forma puntual, a les 8 del matí, tal com estava previst, quan encara no havia sortit el sol i es vivia un dels matins possiblement més freds d'aquesta tardor. Van iniciar així un pelegrinatge que es va acabar gairebé 12 hores més tard amb el sol ponent-se a la capital del Bages, després d'haver recorregut els més de 45 quilòmetres que separen les dues poblacions.

La columna de persones brandant estelades, pancartes a favor de la llibertat i també bastons d'anar a caminar i peces de roba i calçat esportiu, va tenir un efecte crida. Persones que potser no havien acabat d'arribar a l'hora de la sortida i d'altres que s'hi van anar afegint al llarg del recorregut a Berga i Cal Rosal van fer que quan van arribar a l'entrada nord de Gironella ja se n'apleguessin unes 2.000 i que l'acolorida corrua humana tingués una longitud de 2 quilòmetres des de la capçalera al final, segons van explicar a aquest diari fonts dels Mossos d'Esquadra. Al llarg del trajecte es van sentir conductors que saludaven els integrants de la columna fent sonar els seus clàxons.

Els Mossos d'Esquadra amb la col·laboració de les respectives policies locals va gestionar la mobilitat tallant la C-16 durant el pas dels marxaires i fent passar els vehicles que circulaven en direcció sud per l'antiga C-1411 i, quan va ser possible, per la mateixa C-16.

Les persones que obrien la marxa, amb una pancarta de color groc on es reclamava la llibertat dels CDR, van imposar un ritme de caminada viu per complir els horaris previstos per l'organització i que van permetre arribar a 2/4 de 2 del migdia a Navàs, on es va dinar.

Abans de 3/4 de 10 del matí, la tirallonga dels participants va arribar a l'entrada nord de Gironella enmig de càntics i música de gralles. I van entrar al nucli urbà de la Perla, on veïns del poble els van sortir a rebre enmig d'aplaudiment i crits d'ànim i també amb més d'una llàgrima d'emoció en veure la gran quantitat de persones que avançaven formant una massa compacta cap a l'interior del poble. A Gironella, els participants hi van trobar música, avituallament, aigua i coca, trossos de pa amb tomàquet i pernil dolç o salat. A Cal Bassacs també es va repartir fruita. Tanmateix, molts dels participants duien les seves pròpies provisions en forma d'entrepans, fruita o aigua que van anar consumint al llarg del trajecte. Un recorregut en què tothom es va espavilar com va poder per anar al lavabo a Gironella o bé durant el camí aprofitant la vegetació dels vorals.

La d'ahir també va ser la marxa dels telèfons mòbils i de les càmeres, de persones que van voler immortalitzar la seva insòlita presència a l'autovia en un dia que va deixar moltes imatges per al record.