El president del govern espa-nyol en funcions, Pedro Sánchez, va advertir ahir des de la Moncloa que «no consentiré que s'imposi la violència», que va atribuir a grups minoritaris i no al gruix de l'independentisme i dels manifestants que protesten contra la sentència. Sánchez va demanar al president del govern de la Generalitat, Quim Torra, i a tot el seu executiu que condemnin aquests episodis «sense excuses».

El president en funcions del Govern va evitar parlar de mesures excepcionals que només contribuirien, va dir, a «caure en provocacions» dels extremistes. «Crec que el que és molt important és que els violents i els que els emparen siguin conscients que davant trobaran la moderació com una forma de fortalesa i que no sobreactuarem», va sentenciar.

Sánchez va fer aquestes manifestacions després de reunir-se ahir mateix amb Pablo Casado, Pablo Iglesias i Albert Rivera, als quals va assegurar que el comitè interministerial -on també participa el CNI- creat per abordar la situació a Catalunya està en «alerta permanent» per fer una anàlisi clínica dels esdeveniments.

El president espanyol va destacar la «gran coordinació» de les policies espanyoles amb els Mossos com «la millor resposta» als violents, i va expressar el seu «suport» als agents que estan defensant, va dir, «els drets civils» i les «llibertats públiques». En aquest marc va diferenciar entre els manifestants pacífics i els «grups violents». «No s'ha d'objectar res als qui es manifesten lliurement i de forma pacífica», va dir, però «el govern no consentirà sota cap concepte que la violència s'imposi a la convivència» i per això actuarà amb «tots els mecanismes de l'Estat» per plantar cara a «qualsevol forma de violència».

Sánchez va recordar que el seu executiu disposa d'eines per plantar cara a la situació a Catalunya. «La societat catalana i l'espanyola han de saber que el govern espa-nyol considera tots els escenaris i respondrà amb fermesa democràtica, la unitat dels partits i la proporcionalitat en la resposta», va dir. Amb tot, Sánchez va allu-nyar la possibilitat d'adoptar ara aquestes mesures excepcionals, perquè «l'Estat social i de dret és fort» i «l'única esperança dels grups violents és que cometem errors i veure'ns exaltats i dividits perquè caiguem en les seves provocacions en una espiral violenta».

Prèviament, Pablo Casado havia reclamat a Sánchez que el Consell de Ministres de demà enviï a Torra un «requeriment» perquè compleixi les seves «obligacions constitucionals i legals» per si és necessari aplicar el 155. Es tracta d'un pas previ per posar en marxa el mecanisme d'aquest article constitucional, segons va explicar Casado, i estar «preparats» per activar-lo, si Torra es nega acatar el requeriment que pugui fer-li el Govern central i el que ja li ha enviat el Tribunal Constitucional perquè respecti la llei.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va transmetre a Sánchez la seva oposició a l'eventual aplicació de mesures excepcionals com el 155 o la Llei de Seguretat a Catalunya, perquè seria «miop» pensar que aporten algun tipus de solució a Catalunya. En canvi va assegurar que el seu partit està «en plena disposició» de col·laborar en «iniciatives intel·ligents» i de «diàleg» que vagin en la línia de la «desinflamació» del conflicte. En roda de premsa a la Moncloa, Iglesias també va rebutjar l'ús de boles de goma per part de la Policia Nacional a Catalunya i es va solidaritzar amb els manifestants i els policies ferits en les protestes. De la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va instar ahir el Govern a aplicar l'article 155 a Catalunya amb l'objectiu primer de «destituir» Quim Torra, «al qual avui [ahir per al lector] els espanyols han vist sumant-se als separatistes tallant autopistes».