El ple de l'Ajuntament de Manresa va viure ahir una atípica exhibició de símbols per part dels regidors de Ciutadans -vestits amb samarretes amb el cor format per banderes d'Espanya, Catalunya i la Unió Europea- i regidors d'Esquerra, Junts per Manresa i Fem Manresa mostrant cartells d'independentistes presos i exiliats.

La reacció dels electes de les formacions independentistes es va produir quan el grup de Ciutadans -recolzat pel parlamentari manresà Antonio Espinosa també amb la mateixa samarreta, a la sala- va defensar una moció en la què vinculava el moviment independentista amb el terrorisme.

La moció, defensada pel president del grup de Cs, Andrés Rojo, demanava declarar que la violència i el terrorisme mai són mitjans lícits en democràcia per assolir objectius polítics.

Durant la seva intervenció, l'alcalde Valentí Junyent va aprofitar per fer-li arribar una còpia del comunicat del govern municipal de «rebuig total a qualsevol expressió de violència vingui d'on vingui» (més informació a la pàgina 8).

La moció de Ciutadans demanava al conjunt del ple que rebutgés «l'assetjament que està rebent la Guàrdia Civil a Catalunya per part de les forces independentistes i agrair la tasca que realitza garantint la seguretat i la convivència de tots els catalans».

La moció només va tenir el suport dels dos regidors de Cs i la resta de formacions va votar en contra.

Felip González, president del grup del PSC, va recordar a Cs que el dia anterior s'havia celebrat un ple extraordinari al qual no van assistir on la seva formació havia deixat clara la seva postura en relació a la situació creada arran de la sentència.

Roser Alegre, de Fem Manresa, va recordar que és l'estat el que té el monopoli de la violència i que l'exerceix estructuralment i de forma continuada mentre es pretén etiquetar de violents els que la pateixen. Va acusar la policia d'exercir la força de forma incorrecta i brutal amb càrregues indiscriminades, una situació que es va produir també a Manresa dimecres a la nit.

Marc Aloy, portaveu del govern d'ERC i JxM, va advertir que no deixaran «mai» que s'intenti barrejar impunement «independentisme i terrorisme» i va mostrar la condemna tant «als aldarulls com a la desproporció de l'actuació dels Mossos».