L'any 2014 vaig viatjar a Hondures per fer-hi un assaig fotogràfic documental irònic sobre la gran quantitat de guardes de seguretat que hi havia al país. La situació que hi vaig trobar aleshores era alarmant. Només aquell any, en un país de 9 milions d'habitants, gairebé 6.000 persones hi van morir assassinades, i Hondures va esdevenir un dels països que, fora d'un context bèl·lic, tenien els índexs de violència més elevats a escala mundial.

La situació no donava peu a una mirada irònica. Va ser aleshores quan vaig decidir canviar l'enfocament del reportatge i em vaig posar a avaluar les causes d'aquella violència que em semblava estructural. D'entre aquestes causes, destacava clarament el context de pobresa (dues terceres parts del país vivia en situació de pobresa i més de la meitat en extrema pobresa). A més, era un país governat per oligarquies nacionals i transnacionals amb un govern il·legítim que s'havia imposat amb un cop d'estat al progressista Mel Celaya i que estava més al servei d'aquestes oligarquies que de la resta de la població.

Diverses causes d'aquesta violència es podien trobar, també, dins de les famílies. En bona part d'aquestes es reproduïa l'absència de la figura paterna i, per altra banda, els índexs d'embarassos adolescents eren escandalosament elevats. En conèixer aquests fets vaig decidir comprometre'm a generar un testimoni visual de la maternitat precoç i les seves conseqüències elaborant un reportatge fotogràfic que es pot veure a l'Espai Plana de l'Om de Manresa fins al 3 de novembre.

Aquest reportatge fotogràfic pretén, més enllà del context geogràfic, posar consciència sobre diversos impactes de la societat patriarcal en la configuració de la societat, documentant realitats complexes i alhora incòmodes; presentant imatges acompanyades de dades que pretenen interpel·lar l'espectador. A l'exposició es poden veure diversos casos de mares joves que, per diferents motius, han vist truncada la seva joventut i es veuen obligades a fer un canvi sobtat cap a l'edat adulta, sovint passant per fets traumàtics.

Avui, inauguració a la Plana

Avui, a 2/4 de 7 de la tarda, es farà la inauguració a la sala de la Plana de l'Om de l'exposició «Mares adolescents, embaràs precoç, abús i desestructuració familiar a Hondures», que es podrà visitar fins al 3 de novembre. El projecte, que farà itinerància en altres punts del territori, inclourà una taula rodona sobre la maternitat adolescent i la societat patriarcal amb experts locals i del país, membres de col·lectius feministes de Manresa, i activitats pedagògiques amb alumnes de secundària proposades pel Servei d'Informació i d'Atenció a la Dona (SIAD).

Aquesta activitat s'ha organitzat conjuntament amb la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central, una entitat autònoma que recull la inquietud de diversos agents de la vida cultural de les comarques centrals per donar visibilitat als projectes del sector de les arts visuals.