Càritas Arxiprestal de Manresa, juntament amb la resta d'entitats de Càritas Diocesana de Vic, han decidit adherir-se a sengles manifestos per expressar la seva opinió davant la situació social i política de Catalunya. L'acord d'adhesió es va acordar en el Consell Diocesà de Càritas Diocesana de Vic celebrat el passat 19 d'octubre.

El primer manifest diu el següent:

"Les entitats cristianes sotasignades (Equips de la Pastoral Política i de la Comunicació, Escola Pia de Catalunya, Fundació Educativa Cor de Maria, Fundació Educativa Dominques de l’Anunciata del Pare Coll, Fundació Joan Maragall, Fundació Vedruna, Catalunya Educació, Grup de Juristes Roda Ventura, Grup Sant Jordi, Justícia i Pau Catalunya, Lliga Mare de Déu de Montserrat, Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona i Federació de Cristians de Catalunya), davant la sentència del Tribunal Suprem que condemna a diferents líders socials i polítics catalans, volem expressar el següent:

  • Considerem que aquesta sentència és un greu atemptat contra els principis democràtics essencials de la nostra societat i una greu violació de drets humans dels afectats, tant per la indeguda aplicació de les lleis penals a fets que no són ni poden ser considerats delictius, imposant penes d'una gran crueltat, com per les vulneracions de les garanties processals comeses en el procediment, tal com ha dictaminat el Grup de Treball sobre detencions arbitràries del Consell de Drets Humans les Nacions Unides i han denunciat múltiples ONG nacionals i internacionals de drets humans (Federació Internacional de Drets Humans, Euromed Rights, Amnistia Internacional, Organització Mundial contra la Tortura, Federació Internacional de Cristians per l’Abolició de la Tortura, Front Line Defenders...).
  • Al nostre parer, aquesta sentència és un seriós pas endarrere per a la resolució del conflicte polític que afecta Catalunya i posa en perill la convivència i la democràcia. Per això, com a entitats compromeses en el servei a la societat, ens sumarem a iniciatives cíviques i pacífiques que expressin un rebuig a aquesta decisió judicial. Així mateix, fem una crida a les institucions polítiques de l'Estat per tal que cerquin una solució jurídica que porti a l'excarceració de les persones injustament condemnades i que permeti afavorir un clima de diàleg per afrontar el conflicte polític existent.
  • Expressem la nostra profunda preocupació i decepció perquè les reiterades crides al diàleg dels darrers anys no hagin donat cap fruit. Lamentem que no hagi estat possible "avançar en el camí del diàleg i de l'entesa, del respecte als drets i les institucions i de la no confrontació, ajudant que la nostra societat sigui un espai de germanor, de llibertat i de pau" (Nota de la Conferència Episcopal Tarraconense, 15 de maig de 2107).
  • Per tot això, reclamem a totes les institucions i partits polítics que posin fre a la judicialització d'aquesta situació i s'iniciï de manera urgent i immediata un procés multilateral de diàleg polític que permeti avançar cap a una resolució justa, democràtica i duradora d'aquest conflicte que porti a la concòrdia i la pau social ("És hora de saber com dissenyar, en una cultura que privilegiï el diàleg com a forma de trobament, la recerca de consensos i acords, però sense separar-la de la preocupació per una societat justa, memoriosa i sense exclusions". Papa Francesc, Evangelii Gaudium, 239).

Barcelona, 14 d’octubre de 2019"

L'altre manifest és de Lafede.cat, organitzacions per a la justícia global, una xarxa formada per 117 organitzacions que promou l'acció col·lectiva de les entitats afiliades.

Diu el següent:

"Avui, 14 d'octubre, hem conegut la sentència del Tribunal Suprem del judici als líders de la societat civil i representants polítics. Una sentència que condemna a:

  • Oriol Junqueras per sedició i malversació, a 13 anys de presó
  • Jordi Turull per sedició i malversació, a 12 anys de presó
  • Raül Romeva per sedició i malversació, a 12 anys de presó
  • Dolors Bassa per sedició i malversació, a 12 anys de presó
  • Carme Forcadell per sedició, a 11 anys i 6 mesos de presó
  • Quim Forn per sedició, a 10 anys i 6 mesos de presó
  • Josep Rull per sedició, a 10 anys i 6 mesos de presó
  • Jordi Sànchez per sedició, a 9 anys de presó
  • Jordi Cuixart per sedició, a 9 anys de presó
  • Meritxell Borràs per desobediència, a 60.000 € de multa
  • Carles Mundó per desobediència, a 60.000 € de multa
  • Santi Vila per desobediència, a 60.000 € de multa

Les entitats socials sotasignades, representants de diferents sectors del nostre país i compromeses amb els valors de la pau i el diàleg com a principis indestriables de tota societat democràtica,

MANIFESTEM:

PRIMER

Entenem que aquesta sentència significa la culminació d'un procés de judicialització de la política, punt al qual mai no s'hauria d'haver arribat.

SEGON

  • Manifestem el nostre desacord amb la sentència, que no resol el conflicte polític, i denunciem la injustícia a la qual s'enfronten totes les persones condemnades.
  • Denunciem les conseqüències greus que aquesta sentència té sobre els drets polítics de la ciutadania i els drets de manifestació, d'expressió, de lliure associació i de dissidència política, suposant un retrocés per a la qualitat democràtica de la nostra societat.
  • Denunciem les greus conseqüències que la sentència té per a la normalitat política a Catalunya i els seus efectes per a l'autogovern de la Generalitat.

TERCER

  • Treballarem per la llibertat de les persones condemnades des d'amplis espais de consens socials i polítics a Catalunya i Espanya.
  • Fem una crida als partits polítics i a institucions públiques per trobar el camí de la política posant fi a la judicialització d'un conflicte polític.
  • Fem una crida a la ciutadania a participar a les mobilitzacions de tots els espais compartits que contribueixen a reforçar la cohesió i la convivència des de la fermesa en les reivindicacions dels drets democràtics i les llibertats.