L'actual dipòsit controlat de residus del Parc Ambiental de Bufalvent compleix 20 anys. Durant aquestes dues dècades ha acumulat 1,6 milions de tones de residus en una superfície total de 90.000 metres quadrats.

Tenint en compte que cada tona d'escombraries ocupa, en un abocador, aproximadament un metre cúbic i que el llac de l'Agulla té una capacitat mitjana de 200.000 metres cúbics, es pot calcular que a l'abocador de Bufalvent hi ha l'equivalent a vuit llacs de l'Agulla de residus.

En aquests moments s'està omplint la fase set del dipòsit i ja s'ha habilitat la vuit per quan calgui obrir-la. Quan un espai ja s'ha omplert es duen a terme treballs de restauració paisatgística perquè el dipòsit tingui el mínim impacte visual possible.

El dipòsit controlat de residus que s'utilitza actualment a l'abocador de Bufalvent de Manresai, des d'aleshores, s'ha anat treballant per zones, s'ha omplert un espai i s'ha clausurat quan ja era ple i se n'ha obert un altre. En aquests gairebé vint anys d'història, l'abocador ha emmagatzemat 1,6 milions de tones de residus. Imaginar aquest volum hauria de fer pensar sobre el fet que els 1,6 milions de tones de residus són una xifra que podria ser molt més baixa si tothom separés bé a casa els residus per ser reciclats i anessin a parar al lloc on els pertoca.

Cal recordar que al Parc Ambiental de Bufalvent, a banda de l'abocador (dipòsit controlat de residus), hi ha la planta de compostatge, les plantes de transferència, la planta de lixiviats i les oficines.

Quan es parla de l'abocador es parla només del dipòsit, que és on van a parar els residus que ja no es poden reciclar ni valoritzar, però això és només una petita part de totes les instal·lacions que hi ha al Parc Ambiental de Bufalvent.

Amb la posada en marxa de la nova planta de tractament, que es preveu que entri en funcionament a final del 2021 o començament del 2022, s'evitarà que es continuïn colgant deixalles que poden ser reciclades i, consegüentment, es reduirà l'espai que ocupen a l'abocador.