Des d’aquest octubre, els pacients en procés oncològic que estan en tractament actiu als serveis d’Oncologia i Hematologia de la Fundació Althaia de Manresa es poden beneficiar de l’artteràpia, una pràctica que permet que puguin expressar-se a través d'una obra artística i, així, establir un canal de comunicació de les seves emocions.

La iniciativa és impulsada per la Fundació Nous Cims amb la col·laboració de la Fundació K?lida, seguint amb la línia de promoure projectes que tinguin efectes positius en les persones que estiguin patint un procés oncològic. Les inscripcions als tallers ja estan obertes.

El projecte s’anomena Artteràpia: Som de qualsevol color. Segons Marta Mosquera, directora de l’Àrea de Benestar Emocional de la Fundació Nous Cims, la iniciativa rep aquest nom “pensant en les diferents experiències que les persones experimenten en el procés de malaltia i l’acompanyament en els moments més grisos del càncer i modestament en els espais i entorns més acolorits que s’hi puguin obrir”.

Les sessions d’artteràpia, que seran grupals, es realitzaran setmanalment a partir d’aquest octubre a l’Hospital Sant Joan de Déu. Hi ha previst formar dos grups amb un màxim de 8 persones en cada un d’ells, que portaran a terme 12 sessions.

Les sessions tindran una estructura pautada. Es començarà per un primer contacte, en què es parlarà de les inquietuds dels i les participants. A continuació, es farà una activitat de relaxació i d’introspecció. Seguidament, es realitzarà la producció artística, ja siguin arts plàstiques (pintura, dibuix, escultura, fotografia, collage...), expressió escrita (poesia i/o narració), música, expressió corporal, teatralització, etc. L’última part de la sessió es dedicarà a la reflexió ja que es posaran en comú les vivències que s’han experimentat, posant-hi paraules, dialogant amb l’artterapeuta i trobant nous significats a les emocions sentides.

Estudi multicèntric

L’artteràpia és un suport basat en els recursos artístics de la pròpia persona, que ajuda a entrar en contacte de manera molt ràpida i profunda amb el seu món interior. Es tracta d’una teràpia que ha mostrat eficàcia en la millora de les estratègies per afrontar la malaltia oncològica.

En concret, aquesta teràpia obre una manera simbòlica de dialogar amb totes les preocupacions i els neguits que qualsevol persona pot passar durant un procés oncològic. De fet, el càncer es considera un esdeveniment de gran impacte en la vida de les persones, que produeix l’aparició de pors, temors, incerteses i d’altres emocions.

Aquestes es poden plasmar a través de les produccions artístiques, i el fet de compartir-les amb un grup i rebre el suport d’artterapeutes ajuda a gestionar les vivències d’una altra forma. L’objectiu final d’aquestes sessions és que aquestes persones trobin un major benestar, millorin l’estat d’ànim i disminueixi el nivell de fatiga, d’angoixa i d’estrès.

A més d’Althaia, l’Hospital de Mataró i l’Hospital de Terrassa (CST) també se sumen a aquest projecte amb la visió de poder realitzar un estudi multicèntric per avaluar l’impacte de l’artteràpia en la vida de les persones amb càncer.Una atenció oncològica integral

La Fundació Althaia ofereix un model d’atenció integral al malalt oncològic que inclou a més dels tractaments mèdics habituals, un servei d’atenció continuada; tractaments personalitzats; la unitat de recerca; l’atenció psicooncològica; la unitat de càncer familiar; assessorament dietètic, i activitats complementàries per millorar la qualitat de vida dels pacients com la marxa nòrdica, l’estètica oncològica i a partir d’ara l’artteràpia.

A més, l’any passat va entrar en funcionament un nou Hospital de dia d’Oncologia i Hematologia amb vistes a l’entorn, llum de dia, mobiliari amable i espais que garanteixen la intimitat i la socialització dels pacients. Aquestes instal·lacions, finançades en bona part gràcies a un programa de mecenatge, permeten millorar l’experiència dels usuaris i situar-los al centre de l’atenció.

Sobre la Fundació Nous Cims

Nous Cims és una fundació privada familiar que neix el 2013 a Barcelona amb l’objectiu d’impulsar projectes d’innovació social amb alt impacte transformador en la vida de les persones. La fundació actua en els àmbits de l’ocupabilitat, el benestar emocional i el desenvolupament global, tant en el territori més proper com en l’àmbit internacional, a través de la identificació de reptes socials no coberts o amb espai de millora.

L’equip de Nous Cims crea, desenvolupa i avalua projectes sostenibles propis, i també acompanya a altres entitats a través de la innovació en metodologies i en estratègies per a aconseguir el canvi amb les seves idees i iniciatives. Nous Cims també funciona com a incubadora de futurs projectes autosuficients.