Amb el nou curs polític plenament en marxa s'enlaira un mandat municipal a Manresa en el qual la coalició de govern entre antics convergents i republicans té fins al 2023 per materialitzar les prioritats fixades en l'Acord de Govern signat entre ambdues forces i que situa entre les apostes estratègiques obrir la ciutat al riu i treure espais als cotxes.

Tots dos eixos d'actuació ja s'han començat a desplegar amb l'anunci d'un carrer Guimerà bàsicament de vianants des de Crist Rei fins a la Muralla, i amb l'entorn del riu Cardener al seu pas per Manresa en el punt de mira.

Concretament, l'acord de govern estableix que es treballarà per «obrir la ciutat al riu i millorar els parcs perquè siguin diversos, atractius i innovadors, posant un èmfasi especial en el parc del Cardener i el parc de Puigterrà».

Si desenvolupar el parc del Cardener perquè tingui continuïtat del Pont Nou al Pont Vell és una de les grans assignatures pendents de la ciutat, aconseguir que el parc més cèntric de la ciutat, el de Puigterrà, deixi d'estar infrautilitzat és un altre dels reptes que seria necessari assolir.

Tornant a la mobilitat, el projecte de Guimerà per a vianants, del qual fa dècades que es parla, serà una de les materialitzacions d'un acord més ampli: desenvolupar un pla de mobilitat integral i amb caràcter supramunicipal, que prioritzi el transport públic, l'espai per als vianants i els modes de transport sostenibles davant del vehicle privat, i que tingui en compte també els nous vehicles de mobilitat personal.

Afrontar el carril bus

Un pla que també haurà de reformular el paper que han de jugar les carreteres de Vic i de Cardona i afrontar el carril bus que va quedar pendent del pla de mobilitat anterior, encara vigent -perquè no se n'ha redactat un de nou- però obsolet.

Altres mesures seran construir aparcaments dissuasius a la ciutat i preparar el pla d'actuació per a la municipalització de la zona blava La tercera pota de l'eix Manresa, Ciutat Verda i Sostenible, passa per establir un nou model de recollida de residus que permeti assolir un mínim del 60% de recollida selectiva.

Existeix també el compromís de posar en marxa accions que contribueixin a mitigar els efectes del canvi climàtic; impulsar un pacte pel canvi de model energètic i configurar un servei per promoure la instal·lació de sistemes d'autogeneració d'energia, començant pels equipaments municipals.