La Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran de Manresa continuarà exigint a l'Ajuntament que augmenti la partida pressupostària per a les ajudes domiciliàries prevista per al 2020. Si bé l'entitat reclama un increment de 200.000 euros de cara a l'any vinent, amb l'objectiu d'arribar a doblar el pressupost destinat a aquest àmbit en quatre anys -i passar de 800.000 euros a un milió i mig anual-, el consistori fixa la crescuda en 80.000 euros, segons la plataforma. D'aquests, asseguren que només la meitat són nets, perquè els altres 40.000 euros provenen del «trasllat de partides per l'amortització de dues places de la residència de Sant Andreu».

Aquest punt genera desavinences entre la plataforma i l'Ajuntament. Representants de l'entitat es van reunir amb la regidora d'Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, el 8 d'octubre per traslladar-li el seu desacord respecte a la resposta del consistori a les peticions que va fer la plataforma el mes de juny passat. Josep Ramon Mora, membre de l'associació, ha explicat a aquest diari que la reunió va servir per comentar dos temes: d'una banda, la construcció d'una residència municipal a Manresa, que tindrà 60 places públiques i 30 de privades i la ubicació de la qual es desconeix a hores d'ara. «L'Ajuntament va ratificar la voluntat de construir-la aquest mandat, però cal concretar el calendari perquè són tràmits complexos que es poden allargar molt», assegura Mora.

La plataforma va instar la regidora a presentar un calendari concret en la propera reunió, que esperen que sigui abans d'acabar el mes. En aquest context, també va insistir que és necessari augmentar el nombre de places concertades a les residències privades que ja hi ha en funcionament a Manresa per tal «d'alleugerir la llista d'espera», que actualment és d'unes dues-centes persones. L'Ajuntament manté converses amb la Generalitat, segons Mora, per augmentar almenys en una trentena les places concertades.

D'altra banda, la plataforma va incidir en la millora de l'assistència a domicili, perquè considera que «la gent gran ha de poder estar a casa amb les millors condicions de vida possibles», i per això veu «totalment insuficient» l'augment de 80.000 euros per al 2020 que planteja l'equip de govern. N'exigeix 200.000: «El servei hauria de donar cobertura a un 4% de les persones de més de 65 anys. I no arriba ni al 2%», lamenta Mora, que afegeix que aquesta queixa es va tornar a posar de manifest dilluns passat, en una nova concentració dels pensionistes a la plaça Major de Manresa.