«Hem obert un camí en el qual costa molt d'entrar perquè és un món molt competitiu amb una burocràcia i una complexitat important. Però hi som», explicava ahir un dels coordinadors del projecte d'investigació, Xavier Gamisans. Un cop a dins, la iniciativa «contribuirà que la Politècnica de Manresa guanyi rellevància i visibilitat tant a nivell nacional com internacional».

Segons Gamisans, investigadors de la universitat manresana ja havien participat en altres projectes europeus, però coordinar-lo directament des de Manresa «vol dir gestionar el pressupost, tota la documentació i ser l'intermediari amb Europa». Ser el coordinador del projecte també suposa que el treball en xarxa «fa un salt exponencial. Et conviden a congressos i et plantegen prendre part en altres projectes. A més a més se't comença a conèixer a Europa, i actualment és Europa qui té recursos per fer recerca».

La investigació sobre biogàs és el segon projecte europeu liderat per la Politècnica de Catalunya a Manresa. L'altre, que ja es va dur a terme, estava relacionat amb la millora de la tecnologia per obtenir minerals considerats estratègics i poc comuns, com el tungstè i el tàntal.

Gamisans també destacava la col·laboració entre la UPC de Manresa i Eurecat-Centre Tecnològic. «És un dels primers projectes que fem coordinats. És important perquè és un pas endavant en l'entesa d'entitats que fan recerca, que estan a tocar i que no tenien gaires col·laboracions». Comparteixen la gestió del projecte. «Ells tenen més experiència en coordinació de projectes europeus. Nosaltres en tenim més en coneixement tècnic. Hem casat les dues coses perquè al final el que importa és que el projecte tiri endavant», deia Gamisans.