Es diuen MAR i a la seva indumentària hi trobareu un mocador vermell que les identifica. Són les Mares i Àvies per la República. Aquest dilluns al vespre, la seu de l'ANC a Manresa, al carrer de la Caritat 28-30, un local de l'assemblea ha pogut arreglar gràcies a les aportacions de la gent, ha acollit la primera trobada del grup MAR al Bages, que ha aplegat una trentena de persones.

L'acte ha començat a les 7 amb una breu presentació a càrrec de les manresanes Mònica Cuesta i Mar Canet, impulsores del grup a la comarca del Bages, i amb la previsió que la sessió s'allargui fins a les 10 de la nit. Durant aquestes tres hores, Carles Badia i la regidora Mariona Homs, de l'organització Lluita No violenta, i l'advocat David Casellas, dels Advocats Voluntaris de l'1-O, han impartit una formació de lluita no violenta. S'ha parlat de què és violència i què no, d'actituds i estratègies, de gestió de les emocions, de riscos legals i de com anar i com posar-se en una manifestació. Homs ha recordat que aquesta formació ja s'ha fet en dues ocasions anteriors a Manresa organitzada per l'ANC en sengles sessions de deu hores.

"Hem de protegir els nostres nanos"

Cuesta ha explicat que MAR neix a Sant Boi de Llobregat "com un moviment solidari amb les mares que tenen nanos detinguts i lesionats per tota la violència policial. No podem restar impassibles davant del que està rebent el nostre jovent". Ha remarcat que la situació actual, fent referència als joves que estan empresonats, "no es pot normalitzar. Quan diem que no hi ha presons per a tot un poble, el problema és que empresonant-ne de sis en sis o de deu en deu ja ho tenen fet, i les mares i les àvies, i volem dir tothom, pares, tiets... hem de protegir els nostres nanos". de fet, a la trobada, a banda de mare també hi han anat àvies, pares i algun jove.

Cuesta ha explicat comentat sobre la formació que "ens hem de preparar, tot i que només sigui per traslladar-ho als nanos, i saber com ens podem organitzar". Quan van decidir fer el grup, en una hora ja s'hi van apuntar una setantena de persones, ha celebrat. Ha agraït l'ajuda i difusió de l'ANC.

La intenció no és fer accions pròpies sinó donar suport a les que vagin sorgint. "Preparar-nos i tenir canals de comunicació per anar a donar suport als joves. Que no se sentin sols perquè les famílies en algun moment hem tingut la sensació que els hem deixat sols, i els grans som nosaltres, no ells". Igualment, també es vol fer costat a les mares amb fills empresonats quan es comencin a mobilitzar.