Dintre de la programació de tardor de la Casa d'Andalusia de Manresa, el cap de setmana passat una quarantena de persones van acudir a la sala d'actes del Casino per assistir a l'acte sobre la vinculació amb Andalusia del premi Nobel de literatura portuguès José Saramago.

Segons ha explicat el president de la Casa d'Andalusia de Manresa, Paco Bernal, primer es va poder veure un audiovisual d'elaboració pròpia, «Saramago, Hijo predilecto de Andalucía», que va donar pas a un col·loqui.

Durant l'acte es va presentar el darrer llibre que Joan Morales Alcudia ha dedicat a l'autor « José Saramago. La revolución de la conciencia» (Utopia Libros, 2018). L'acte es va cloure amb una pinzellada musical a càrrec de Susana Torres

Amb aquest acte, l'entitat posa l'accent en la programació d'activitats purament culturals com la que va tenir lloc l'any passat amb la presència d'Eva Díaz Pérez, recentment nomenada directora del Centre Andalús de les Lletres, la primera dona que accedeix a l'exercici d'aquest càrrec.

Segons Bernat, es tracta d'activitats obertes a la ciutat que afavoreixen didàcticament el coneixement d'Andalusia més enllà del que és purament folklòric.

L'activitat d'aquest cap de setmana va tenir lloc una setmana després que quatre-centes persones omplissin la platea del teatre Conservatori en el 27è homenatge a la gent gran.

Reconeixements

L'acte forma part del programa d'activitats de gent gran promogut per l'Ajuntament i va tenir la participació de la regidora d'Infància, Joventut i Gent Gran, Rosa Maria Ortega.

El president de la Casa d'Andalusia de Manresa, Paco Bernal, va voler donar les gràcies a tots els que van participar al festival, que és també una mostra d'activitats: a les escoles de ball de Montse Circuns i Andrea Peirón; a Paco Galán, al capdavant de l'escola de guitarra i del cor rociero de l'entitat, Cabales, i, també, a les col·laboracions de l'Esbart Manresà, la pinzellada teatral «Pena penita pena» de Paquita Blanch i la cançó espanyola de Carmen Paredes.

Com és tradicional, l'homenatge a la gent gran va lliurar un reconeixement a una entitat que ha destacat per la seva aportació al benestar de la tercera edat.

En aquesta ocasió el reconeixement va ser per a la Fundació Mémora per l'Espai de Suport que va posar en marxa al carrer Carrió de la ciutat. Paco Bernal va explicar que «ha estat guardonada enguany amb una menció especial per la seva dedicació a les persones, especialment gent gran, amb un programa d'activitats i d'atenció personalitzada en i per moments difícils».

El guardó va ser lliurat per la regidora d'Infància, Joventut i Gent Gran, Rosa Maria Ortega, i la vicepresidenta de la Casa d'Andalusia, Josefina Guerrero.

Bernal també va voler deixar constància de la satisfacció d'haver pogut tornar a omplir el teatre amb una mostra de les activitats que desenvolupa l'entitat.