El Sindicat d'Estudiants ha començat aquest dimecres tres dies de mobilitzacions per mostrar el seu rebuig contra el que considera «la sentència de la vergonya» i «l'atac als drets democràtics més greu des de la dictadora franquista», segons fonts de l'organització. En el cas de Manresa, hi havia una concentració convocada a les 10 d'aquest matí davant la UPC que ha derivat en un nou tall de l'eix Transversal i la C-55, on els joves han cremat pneumàtics i canyes. Abans de desconvocar-se, la concentració s'ha desplaçat cap a la comissaria dels Mossos, que estava acordonada per agents i furgonetes.

A les 10 del matí uns 400 estudiants s'han concentrat davant la UPC de Manresa. Diversos cotxes que passaven pel costat dels joves ho feien pitant i donant-los ànims en un ambient festiu. Consultats per aquest diari, els agents de la Policia Local que acordonen la zona han assegurat que desconeixen l'itinerari que seguiran. A quarts d'11 s'han anat afegint més joves a la concentració prèvia a la marxa, encapçalada per una pancarta que diu «Contra la sentència, desobediencia» i crits d'«Els carrers seran sempre nostres», i han enfilat cap a la plaça Bages.

Marxa d'estudiants pel centre de Manresa

Marxa d'estudiants pel centre de Manresa

Posteriorment s'han desviat per l'avinguda Universitària en direcció a la sortida de la ciutat i han tornat a tallar l'eix Transversal en tots els sentits de la marxa, com ja van fer ahir centenars de joves per protestar contra la sentència del Procés. Les cues són principalment de camions que han quedat atrapats a la via, ja que els cotxes que anaven arribant al punt de la retenció feien mitja volta. Participants a la protesta han explicat que alguns conductors han intentat convèncer els presents perquè els deixessin passar i han traslladat el seu malestar per la situació als Mossos d'Esquadra que acordonen la zona.

Cap a 3/4 de 12 del migdia, els centenars d'estudiants que tallen la C-25 en els dos sentits de la marxa han començat a caminar en direcció a Barcelona. Avançats uns metres, s'han dirigit cap al Palau Firal per la ronda exterior de Manresa, a l'enllaç amb la C-55, via que també han tallat al trànsit. Recordem que és el tercer dia de mobilitzacions estudiantils, després que dilluns al matí es conegués la sentència que condemna els líders independentistes a penes de presó d'entre 9 i 13 anys.

Una conductora intenta passar a la força

Segons ha pogut saber aquest diari, a la C-55 s'han viscut moments de tensió quan una conductora indignada per les manifestacions i els talls de carreteres ha intentat passar a la força amb el seu vehicle entre els manifestants. Alguns han resultat colpejats pel vehicle, segons han denunciat les mateixes fonts. Hi ha hagut estudiants que han intentat aturar el vehicle amb cops que han provocat alguns vidres trencats. Els Mossos d'Esquadra, segons han pogut observar alguns dels manifestants, haurien aturat la conductora uns metres més avall. Aquest diari està a l'espera de confirmar aquesta informació.

Els participants a la manifestació han col·locat canyes i pneumàtics al mig de la calçada de la C-55 en sentit Barcelona i hi han calat foc. Els Bombers s'han desplaçat al lloc dels fets per apagar les flames, que no han provocat altres danys materials. Durant les tasques d'extinció, els joves s'han retirat de la via en direcció nord i s'ha pogut restablir el trànsit en sentit Solsona. Els joves també han començat a retirar-se de la via en l'altra direcció a quarts de 3 del migdia i és previst que la carretera es reobri completament al trànsit un cop s'hagi netejat del tot la calçada.

Manifestacions arreu del país

El Sindicat d'Estudiants (SE) comença aquest dimecres una vaga de tres dies en resposta a la sentència del Tribunal Suprem (TS) als líders independentistes, mentre que el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc) la farà dijous i divendres. La convocatòria de vaga del SE preveu aquest dimecres piquets i assemblees davant d'instituts i universitats; el dijous 17 manifestacions a Barcelona, Tarragona i Girona a les 12 hores, i el divendres 18 una mobilització a les 12 hores a la plaça Universitat de Barcelona i a la tarda sumar-se a les manifestacions unitàries per la vaga general. Per la seva banda, el Sepc ha convocat una vaga a Secundària el dijous 17 -a més de sumar-se a la manifestació- i a tots els centres estudiantils el 18 d'octubre en resposta a la sentència als líders independentistes, en el "context de les mobilitzacions permanents" que es preveuen durant tota la setmana.