Àltima, el grup al qual pertany la funerària manresana Fontanova, ofereix taüts de fusta ecològica que permeten la impressió d'una imatge a la tapa amb tinta no contaminant amb temàtiques religioses o laiques.

La iniciativa ja està en marxa al tanatori Ronda de Dalt de Barcelona i s'espera que les caixes es distribueixin als centres d'Àltima al Bages en els propers mesos, amb possibles noves temàtiques d'imatges.

Àltima té presència al Bages a través de funerària manresana Fontanova, amb tanatoris a Manresa, Sant Vicenç de Castellet, Súria, Sant Joan de Vilatorrada, Navarcles, Cardona i Santpedor.

L'empresa funerària aposta des de fa anys per solucions respectuoses amb el medi ambient als diversos centres on presta servei. Segons Josep Ventura, director general de Serveis Funeraris d'Àltima, «la nostra filosofia és oferir uns serveis funeraris adaptats a les persones i que, a la vegada, siguin el màxim de sostenibles».

La incineració es manté al 33%

La incineració és una tendència a l'alça i a Àltima ja representa prop del 52 % del total de serveis de la companyia, a totes les comarques on opera, en el darrer any.

En el cas del Bages, la xifra se situa al 33%, per sota de la mitjana de la província de Barcelona, que frega el 50%. Segons dades de l'empresa, a Catalunya la xifra supera el 45 %, una tendència consolidada a les zones urbanes però cada cop més creixent també en àrees menys poblades.

Del total de serveis d'Àltima al Bages, un 72,7% es decanta per taüts ecològics -de fusta de tala controlada, envernissats a l'aigua i sense elements metàl·lics ni teixits sintètics- i el 50 % de les urnes ja són biodegradables -d'argila, sal, fang o bambú, principalment.

El canvi d'hàbits a l'hora del comiat també es fa palès pel que fa al tipus de cerimònia al global de zones on opera Àltima, ja que més del 19 % tria opcions laiques i poc més del 80 % són celebracions religioses.

Al Bages, el 18,4% tria homenatges aconfessionals i el 81,5 % prefereix cerimònies religioses, en línia amb la tendència general.

L'eix de la sostenibilitat abasta fins a l'àmbit de la mobilitat a Àltima, tant pel que fa als vehicles pròpiament funeraris com als comercials. L'empresa té previst ampliar la flota de cotxes elèctrics amb 10 noves unitats. Disposarà així d'un total de 23 vehicles d'aquest tipus.