Les instal·lacions de la UPC de Manresa tornen a ser accessibles. Aquest vespre, els estudiants que s'havien atrintxerat al centre i n'havien barrat les portes amb mobiliari l'han retirat per tal que s'hi pugui tornar a entrar. Ho han fet pels volts de les 8 del vespre, just acabada l'assemblea de joves que s'ha celebrat a les 6 de la tarda al pati interior del centre convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEC) -responsables de la convocatòria de la vaga indefinida- i Arran. Aquesta assemblea, que era de joves i no d'estudiants, s'havia de fer a l'Ateneu Popular la Sèquia, però s'ha traslladat a la UPC per donar suport als vaguistes que s'hi havien tancat des d'ahir al vespre.

Dimecres, continua la vaga indefinida a les universitats convocada pel SEPC i tindrà lloc la primera de les dues jornades de vaga a les universitats i els instituts convocada en aquest cas pel Sindicat d'Estudiants.

Barricades a les portes de la UPC

La nit de dilluns a dimarts, una trentena d'estudiants van fer barricades a totes les portes de la UPC de Manresa per impedir-hi l'accés. L'objectiu, visibilitzar que s'havien afegit a la convocatòria de vaga indefinida del SEPC a les universitats catalanes en resposta a la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O, que ha començat aquest dimarts.

{C}

9

Estudiants de la UPC de Manresa impedeixen l'accés al centre amb barricades

Alumnes que han volgut entrar a la UPC a primera hora del matí i que se l'han trobat barrada s'han enfrontat amb els estudiants que havien obstruït les portes amb mobiliari del centre i han trucat als Mossos d'Esquadra, que hi han anat després de passar, per error, per la UManresa-FUB pensant-se que els problemes els tenien allà. Un cop a la UPC, els agents han parlat amb la directora, Rosa Argelaguet, que ha explicat a aquest diari que ha decidit que no actuessin per obrir les instal·lacions per evitar la mala maror que hauria desencadenat aquesta actuació.

Argelaguet: «He dit als Mossos que podíem arribar a una solució negociada»

Argelaguet: «He dit als Mossos que podíem arribar a una solució negociada»

Cartells a la façana i a les portes

Al matí, al bar de la UPC, que sí que estava obert, una colla d'alumnes del centre que tenien examen feien passar el temps compartint una cervesa. A alguns ja els va arribar ahir a la nit l'avís que la universitat no seria accessible i que no es faria l'examen. Altres, es queixaven que la comunicació no havia estat prou fluïda i confiaven que a partir d'ara ho sigui més. Mentrestant, a l'entrada al centre, un parell o tres d'alumnes miraven amb incredulitat a través de les portes de vidre les cadires amuntegades mentre decidien què feien. A la façana hi ha un cartell amb el lema "Llibertat, Amnistia, Autodeterminació" i, a la porta, un altre que diu "L'Andrea té 21 anys i estudia a la UPC. Avui no pot anar a la uni perquè està a la presó. I tu no faràs res?". Un altre clama "Amnistia i autodeterminació" i uns de més petits resen "Fora de servei".

ENQUESTA: Està d'acord amb la vaga d'universitaris?

ENQUESTA: Està d'acord amb la vaga d'universitaris?

Pel que fa al tema de l'activitat lectiva en concret, en l'assemblea celebrada ahir al búnquer de la UPC -un espai a la planta -1 que té tot l'aspecte d'un búnquer perquè no hi ha obertures- entre els estudiants favorables a la vaga indefinida i una representació del professorat, es va pactar que avui no es farien activitats avaluatives, igual que demà dimecres i dijous. A partir d'aquí, ha explicat la directora del centre, s'ha decidit que els alumnes que se sumin a la vaga indefinida podran fer un examen final del quadrimestre de cara al gener per poder superar l'assignatura i, pel que fa als graus que requereixen pràctiques, serà cada professor el que decidirà com ho fa. En tot cas, els estudiants que no les facin perdran un 30% de la nota i només els quedarà el 70% de la teòrica.

Argelaguet ha situat en una setantena els alumnes que han fet les accions per seguir la vaga indefinida i ha lamentat que aquests pocs alumnes condicionin els cap a 900 estudiants del centre, tot i entendre el dret a vaga.

Ahir a la nit, una quarantena de joves van assistir la crida de l'assemblea d'estudiants de la UPC per preparar la vaga indefinida. Al migdia, una vintena ja havien fet assemblea a la UPC, de la qual va sorgir la reunió de la nit, amb sopar popular inclòs. Una trentena ha fet nit a l'interior del centre i s'han encarregat de bloquejar els accessos amb cadires i altre mobiliari agafat de les aules per impedir-hi l'entrada. Argelaguet ha confirmat que s'ha permès als professors i al personal administratiu accedir a les instal·lacions i només s'ha barrat el pas als alumnes.

El comunicat

"Buidem les aules, omplim els carrers!" és el lema dels convocants de la vaga indefinida. Reclamen que se suspenguin les classes perquè "en un moment d'excepcionalitat política i democràtica, les estudiants hem d'estar a l'altura". Reclamen, també, avaluació única "perquè no s'hagi de triar entre la reivindicació dels drets i llibertats de tots i els estudis", i "posicionament públic de la universitat contra la repressió policial i estatal, en defensa del dret a la autodeterminació i en defensa de l'amnistia de totes les preses".

Normalitat a la UManresa

La UManresa-FUB ha començat la jornada amb normalitat, segons han explicat a Regió7 fonts de la universitat. No hi ha hagut piquets a les entrades per intentar evitar l'entrada d'estudiants i treballadors, i les classes s'estan desenvolupant sense cap incident. Fonts del centre han detectat una menor activitat que un dia normal.