223 vots a favor, 10 vots en contra i 8 vots en blanc va ser el resultat de la votació del claustre de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) per aprovar el manifest conjunt d'algunes universitats catalanes de rebuig a les condemnes dels presos polítics catalans i de la judicialització de la política.

El text, que va presentar el representant del Personal d'Administració i Servei (PAS) al Consell de Govern, Josep Bisquert, recull que no hi ha marge per al silenci de la institució universitària "davant la situació actual de repressió i erosió de les llibertats i els drets civils", exigeix la "immediata posada en llibertat de les persones injustament condemnades i el retorn de les persones exiliades" i expressa el seu suport a les "mobilitzacions cíviques i pacífiques" en favor dels drets civils i per la llibertat de les persones condemnades.

A més, el manifest, que recorda que els estatuts de les universitats defensen "la llibertat, la democràcia, la justícia, la igualtat i la solidaritat", rebutja la repressió i violència policial i manifesta la convicció que "en una cultura democràtica madura no hi ha altra via per a la solució dels conflictes i les diferències polítiques que el diàleg".

Aquest manifest arriba després que dimarts de la setmana passada la Junta de Rectorat fes públic un comunicat on expressava el seu "desacord" amb la sentència a través d'un comunicat en què també emplaçava tots els actors implicats a "obrir un espai de diàleg en confiança per resoldre un problema que mai no hauria d'haver sortit de l'àmbit polític". A part, divendres passat la Junta de Rectorat i els degans de la UVic-UCC van acordar concedir flexibilitat als estudiants pel que fa a l'assistència obligatòria i a l'activitat avaluativa fins al pròxim 10 de novembre.

Alícia Casals, nova síndica de greuges

El Claustre, que va tenir lloc aquest dimarts a la tarda a l'Aula Magna de la UVic, també va aprovar la candidatura de la professora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Alícia Casals com a nova síndica de greuges en substitució de l'actual síndic, Antoni Serra Ramoneda, que ocupava el càrrec des del 2013. Ara, el Patronat de la Fundació Universitària Balmes la nomenarà en la pròxima sessió que se celebri.

A banda, Ana Palomo, professora de la Facultat d'Empresa i Comunicació (FEC), i Lluís Jurada, de l'Àrea TIC, seran els nous representants del PDI al Patronat de la Fundació Universitària Balmes i del PAS al Consell de Govern de la UVic-UCC, respectivament, en substitució d'Àngel Torres i Josep Bisquert, que acaben el mandat.

El rector, Josep-Eladi Baños, en la seva intervenció inicial, va desgranar els principals projectes i objectius per al curs 2019-2020 en els àmbits de recerca, docència, professorat i governança. Pel que fa a aquest darrer punt va destacar la importància de la imminent aprovació de les noves Normes d'Organització i Funcionament (NOF) consensuades per la Fundació Universitària Balmes i la del Bages per tal de "cohesionar la comunitat i afavorir les accions integrades entre les dues fundacions".