En el marc del Healthio Day, 250 professionals de l’àmbit de la salut i d’empreses innovadores vinculades a la tecnologia 3D han participat aquest dimecres, 30 d’octubre, en la jornada 3D Printing Applications in healthcare.

La Fundació Althaia, Avinent i La Unió han coorganitzat aquesta trobada en la qual els participants han pogut descobrir, de la mà de ponents experts de l’àmbit nacional i internacional, el present de la tecnologia 3D i la bioimpressió i veure cap on apunta el futur.

L’objectiu de la trobada ha estat integrar la difusió del coneixement en aquest àmbit i promoure el treball en xarxa entre els principals actors del sector.

En la primera taula rodona, s’ha analitzat quin és l’estat de la tecnologia 3D i la bioimpressió a Catalunya aplicada al món de la salut. Alguns dels aspectes que s’han posat en valor han estat la millora i la personalització de l’atenció, així com la humanització.

Els ponents també han parlat dels reptes que presenten aquestes “eines disruptives” i de la necessitat de formar equips interdisciplinaris que treballin en xarxa a través dels diferents hospitals. Un dels temes destacats d’aquesta taula ha estat la importància de la regulació dels productes mèdics personalitzats.

L’expertesa dels professionals s’ha evidenciat en la segona taula en què professionals de diferents hospitals catalans han presentat casos clínics, guies i implants personalitzats.

Els assistents han pogut veure les diferents possibilitats que ofereix i el valor de la tecnologia 3D i la bioimpressió, especialment en la preparació de diferents tècniques i intervencions quirúrgiques en les quals aporten confiança per als professionals i seguretat als pacient. A més, milloren la formació de professionals especialitzats i també la dels residents que poden “tocar per aprendre”, redueix el temps quirúrgic i possibilita una millora important del cost-benefici.Experts internacionals

Seguidament, la taula s’ha omplert d’experts internacionals que han presentat la seva experiència en impressió 3D i bioimpressió aplicada a sectors afins al de la salut. Medical Goes Additiva, Podoactiva, IUL, Adeiss i Renishaw han protagonitzat aquesta sessió que s’ha tancat amb la presentació dels aliments impresos en 3D. Així, els participants de la jornada han pogut tastar i descobrir l’ampli ventall de possibilitats que ofereix aquesta tecnologia per a pacients amb disfàgia, patologies cròniques o atenció a la dependència.

La jornada s’ha clos a la tarda amb una taula rodona sobre bioimpressió i medicina regenerativa que ha comptat amb la participació de representants d’empreses i institucions capdavanteres del sector a nivell mundial com Aspect Biosystems, la Universitat de Toronto, l’Hospital Clínic i l’Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC).