El Fòrum Energia d’Ecoviure dedicat a l’autoconsum fotovoltaic se celebrarà el divendres 29 de novembre. És la nova data escollida per acollir aquesta trobada al voltant de les energies renovables, després que l’Ajuntament de Manresa suspengués l’activitat pública en rebuig a la sentència del procés i s'adherís a la vaga general del 18 d’octubre.

Enguany, el Fòrum estarà dedicat a l’autoconsum d’energia solar fotovoltaica i reunirà professionals, empreses i tècnics de l’administració per posar en comú i debatre les últimes novetats en aquesta matèria. El Fòrum Energia és obert a qualsevol persona interessada en les energies renovables. Se celebrarà a la sala d’actes del Palau Firal de les 9 del matí a 2/4 de 2 del migdia i les inscripcions, que són gratuïtes, poden fer-se a través del web www.ecoviure.cat.

Un dels temes que es tractaran durant el Fòrum Energia seran les novetats legals al voltant de l’energia solar, ja que el nou decret llei obre la porta a noves solucions d’autoconsum i elimina obstacles històrics com l’impost al sol. A la jornada es parlarà de com canvia l’escenari amb el nou reglament d’autoconsum, tant des del punt de vista de les comercialitzadores com del consumidor, analitzant casos reals d’implantació.

Durant la jornada es podran conèixer experiències que s’han o s’estan portant a terme, com la d’una cooperativa per a l’autoproducció vinculada a Som Energia, exemples d’instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum, l’autoconsum compartit en Ajuntaments, un cas d’èxit d’autoconsum amb emmagatzematge i casos d’autoconsum i comunitats de compartició d’energia.

L’energia solar fotovoltaica ha de contribuir a aconseguir els objectius marcats per la Generalitat de Catalunya pel que fa a la transició energètica cap a un model 100% renovable. L’adopció de l’energia solar ha de permetre incrementar l’eficiència energètica, facilitar la integració de les energies renovables en el sistema elèctric i reduir les emissions contaminants i l’alta dependència energètica de Catalunya.

L’Ecoviure es va celebrar el passat 19 i 20 d’octubre al mateix palau firal de Manresa. El Fòrum Energia se celebra, habitualment, el dia abans de la inauguració de la fira, que aquest any ha apostat per un públic familiar. A la passada edició el Fòrum es va dedicar als reptes que planteja el canvi climàtic.